Balkon: Zo kies je goed je planten!

16/09/2020

Niets aantrekkelijker dan een balkon gevuld met bloemen? Dan moet je kiezen voor aangepaste planten, in functie van de blootstelling aan de zon.

 

Of het nu gaat om bloemen of groen, een balkon dat versierd is met planten zal altijd meer cachet hebben dan een balkon zonder. Maar de keuze van de planten voor op het balkon maak je niet zomaar. Terwijl sommige variëteiten veel licht en warmte nodig hebben, verkiezen anderen halfschaduw. Voor planten in topvorm biedt je ze dus best de omstandigheden die ze liggen!

Noordgericht: schaduw en halfschaduw heersen

Het is vaak het geval in de stad, wanneer een gebouw gevangen zit tussen andere gebouwen, krijgen op het noorden gerichte balkons amper licht. Zij die meer geluk hebben, kunnen van de zon genieten tot de middag. In dat geval kies je voor viooltjes, heide, kleine rododendrons of primula’s. Deze planten hebben niet veel licht nodig, maar wel regelmatig water.

Oost en west: zowel zon als schaduw

Terwijl een op het oosten gelegen balkon over het algemeen van ‘s morgens tot in de vroege namiddag van de zon geniet, zal een op het westen gelegen balkon van ‘s morgens vroeg tot in de vroege namiddag van de zon kunnen genieten. In beide gevallen zal de zon enkele uren gul zijn, wat betekent dat je de vochtigheid van de plantenbakken in de gaten moet houden.
In het oosten zullen fuchsia, geranium, clematis en bamboe in de wolken zijn. Aan de andere kant, op het westen, zullen pioenen, hortensia’s, camelia’s, petunia’s en klimrozen op hun best zijn!

Zuidgericht: voor zonminnende planten

Hier geniet je van het grootste aantal zonuren en geef je dus de voorkeur aan planten die houden van veel licht en de warmte van de vlakke zon. In dit geval is de keuze bijzonder groot met vooral bougainvillea, hibiscus en passiebloem, maar ook sinaasappel- en citroenbomen.

Op zoek naar een vleugje geur naast de visuele kant? Dan zullen lavendel, jasmijn of laurier je zeker bevallen! Liefhebbers van het exotische gaan voor banaan, Chinese palm, olijf of yucca.