Je eigen tomaten kweken: de 5 tips van een professional!

20/08/2020

Wist je dat tomaten het meest genuttigde ingrediënt ter wereld zijn, na de aardappel? Rauw, in concentraat, gekonfijt of gedroogd, deze vrucht wordt door iedereen gesmaakt! En of je nu in de stad woont of op het platteland, het is ook nog eens gemakkelijk te kweken!

Even wat geschiedenis: de tomaat is via de Spaanse schepen die terugkeerden van Zuid-Amerika in Europa terechtgekomen. Oorspronkelijk werd het gekweekt als decoratieve plant, vooral om prieeltjes, die toen erg in trek waren, op te fleuren. De eigenschappen en culinaire kwaliteiten werden pas in het midden van de 18de eeuw ontdekt en uitgespeeld.

Of je nu beschikt over een moestuin, een terras of een balkon, de tomaat kan zowat overal gekweekt worden. Het enige aandachtspunt om mooie vruchten te krijgen, is dat de tomaat een veelvraat is. Je moet dus erg goed opletten. Hierbij wat tips van ervaren tuinier Pierre.

Aandachtspunten

  1. Eerst en vooral: de aarde waarin je de tomaten plant moet proper zijn en ontdaan van alle resten van vorige oogsten.
  2. Als Zuiderse schone heeft de tomaat een hekel aan natte wortels. Dus als je tomaten kweekt in een pot op je terras of balkon, zorg dan voor een optimale drainage.
  3. De tomaat houdt van compost en verse grond, die je dus gerust achteraan in je moestuin kan aanleggen. Op het moment dat je gaat planten, gooi je wat gesneden brandnetels, zonder wortel, op de aarde. Die tip is goud waard!
  4. Wat de waterbehoefte betreft, maak je de aarde nat zonder te overdrijven (tenzij je een pot met drainage hebt) en focus je vooral op de voet. Als je de blaadjes van de plant te vaak nat maakt, kan de plant meeldauw aanmaken, een witte film die op de blaadjes rust en hen laat uitdrogen.
  5. Tot slot is een stok onmisbaar om de tomatenplant te onderhouden en te begeleiden, ook al is het in het begin moeilijk om in te schatten hoe groot de plant zal worden. Je moet het dus groots zien wanneer je voor potten kiest. Je kan ook een metalen raster toevoegen waar de plant zich aan kan vastgrijpen en groeien.