Pas op als je dit nest ziet: de Aziatische hoornaar is dodelijk!

16/06/2020

Hij is aangekomen in Frankrijk in 2004, daarna in Wallonië in 2016 en een jaar later in Vlaanderen. Wie? De Aziatische hoornaar, een extreem gevaarlijk insect dat dodelijk kan zijn, waarschuwt Het Laatste Nieuws.

De brandweer staat uiteraard klaar. “In een eerste fase proberen we zoveel mogelijk nesten te vinden en te vernietigen, want als er vijftig koningen zijn in hun secundair nest, kunnen hun aantallen exponentieel groeien”, legt Bas Verniest (brandweer Gent) uit aan Het Laatste Nieuws. Probeer in geen geval zelf een nest te vernietigen: hoornaars vallen aan zodra ze zich bedreigd voelen. “Door niets te doen, loop je geen gevaar. Maar als de hoornaar in gevaar is, kan hij agressief reageren. Er zijn veel meer dodelijke gevallen met dit insect dan met andere soorten.

Verwar hem ook niet met de Europese hoornaar, die op een grote wesp lijkt. De Aziatische hoornaar is donkerder, heeft een bruin/zwart lichaam en kan lang stationair zweven. Het nest van de Aziatische hoornaar onderscheidt zich door zijn kleinere ingang (ongeveer 3 cm). Hij is agressief en behendig en kan daardoor in groep aanvallen, wat een Europese hoornaar over het algemeen niet doet. Opgelet dus!