Wespen zijn terug: 3 tips van een brandweerman!

28/05/2020 - partner: Sudpresse

De zon is terug en de temperaturen stijgen, dus verklaren we alweer met zijn allen de oorlog aan vliegende parasieten tijdens onze lunches op het terras. Geïnterviewd door Sudpresse, geeft een brandweerman ons wat advies…

David Legros is de coördinator van het Eerste Hulp-station van Hamoir en hij heeft zojuist een aanvullende activiteit gelanceerd, “DL Guêpes”. Hij legt uit dat veel mensen hem dit jaar eerder bellen dan gewoonlijk en “het verschil tussen een wespennest en een zwerm bijen niet kennen”. Hier is zijn advies:

1.    Is het een wesp of een bij?

Als je steeds stijgende aantallen waarneemt, kunnen het wespen zijn. Bijen daarentegen vliegen in zwermen en bewegen zich snel van plaats naar plaats. Bovendien “zijn ze eenvoudigweg te onderscheiden door hun kleur. Wespen hebben gele en zwarte lijnen en bijen zijn bruin.

2.    Is dat een wesp of een bij?

Pas op voor horzels, die veel agressiever en schadelijker zijn dan wespen. “Ze houden van zolders en dode boomstammen. Ze knabbelen aan hout en maken een nest dat op papier-maché lijkt.”

3.    Vergelijk prijzen en reageertijd

Als je de brandweer belt, zal de rekening ongeveer 100 euro bedragen. Een interventie is het goedkoopst in Vlaanderen, terwijl de prijzen in Brussel het hoogst zijn. Als je een privéprofessional belt, wordt er meestal tussen de 50 en 70 euro in rekening gebracht. Goed om te weten, is dat zij meestal sneller reageren dan de brandweer, die tot 5 dagen op zich kan laten wachten. En anders is er nog steeds de mogelijkheid om zelf het nest te verwijderen, met behulp van een kit van een brandweerkazerne, wat je ongeveer 25 euro aan huurgeld kost.