4 tips voor het kiezen van een tuinprieel!

28/05/2020 - partner: Immovlan.be

Met het oog op de huidige gebeurtenissen zullen velen hun vakantie in de tuin doorbrengen. Gelukkig voor ons is de zon de afgelopen jaren nogal genereus geweest tijdens de zomermaanden! Maar hoe bescherm je jezelf tegen de overdreven agressieve stralen? Een prieel kopen is een goede optie!

Dit is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld: wat is het verschil tussen een prieel en een pergola? Beide hebben dezelfde functie, namelijk ons beschermen tegen de zon, maar het eerste is vaak een tijdelijk element dat onafhankelijk is van het huis. De pergola daarentegen is gedeeltelijk aan het huis bevestigd en is zeker complexer om te installeren, maar (over het algemeen) ook duurzamer.

1.    Welk type prieel?

Sommige exemplaren kunnen bijna permanent zijn. Je kent hoogstwaarschijnlijk het opvouwbare prieel dat eenvoudig te installeren is waar je maar wilt in de tuin, al zijn er ook zelfdragende modellen die ontworpen zijn om lang mee te gaan en bestand te zijn tegen de elementen.

2.    Welk type doek?

Wij raden een polyester of katoenen doek niet aan: beide verbleken snel en zullen de tand des tijds niet echt doorstaan. Acryl is een zeer goede oplossing: niet te duur en resistent genoeg, én het zal zeker enkele jaren meegaan. Microgeperforeerde stoffen zijn een must en brengen weerstand en frisheid, maar zijn over het algemeen duurder.

3.    Welke afmetingen?

Voor maximaal 6 personen is een prieel van 3 bij 3 meter voldoende. Het zal al een grote ruimte in je tuin innemen!

4.    Welke materialen?

Een prieel wordt vaak gemonteerd met aluminium of roestvrijstalen buizen: vrij licht, roest niet en kost niet al te veel. Voor permanente modellen zijn hout en smeedijzer de voorkeursmaterialen. Hoewel beide zeer robuust zijn, hebben ze regelmatig onderhoud nodig om te voorkomen dat ze in de loop van de tijd verslechteren.