Je houten terras is helemaal grijs? 4 tips om het weer tot leven te brengen!

16/04/2020 - partner: Immovlan.be

Het is onvermijdelijk dat de mooie, warme kleur van je houten dek verandert in een veel minder aantrekkelijke grijsachtige tint. Is het mogelijk om dit te verhelpen? Ja, en hier zijn onze 5 tips.

We kunnen je meteen geruststellen: het is niet omdat het hout grijs is geworden dat het zijn kwaliteit heeft verloren! Het is een natuurlijke evolutie.

De eerste stap is een grondige reiniging van het dek. Hiervoor heb je een traditionele borstel en een beetje water nodig. Zwarte zeep toevoegen, mag als het terras vuil genoeg is. In ieder geval adviseren we om in de richting van de houtvezels te borstelen om het hout te conserveren. Spoel vervolgens grondig om alle zeep te verwijderen en laat het geheel drogen.

De tweede stap is het aanbrengen van de ontvetter, bij voorkeur met een sproeier. Breng het product (verdund met water volgens de instructies van de fabrikant) over het hele oppervlak aan, zonder de hoeken te beschadigen. Eenmaal aangebracht, laat je het ongeveer 15 minuten trekken. Vervolgens het hele terras met de borstel afgaan en afspoelen met helder water. Laat ook nu je terras drogen.

De derde stap betreft het onderhoud van het hout, wat we aanraden om de glans van het hout te behouden. Een onderhoudsproduct moet echter pas na 24 uur wachten worden aangebracht. En wacht opnieuw tenminste zo lang voordat je een ander product gebebruikt.

De laatste stap is het aanbrengen van de saturator, zodat het dek zijn mooie kleuren behoudt. Dit product wordt met een kwast aangebracht. Bespaar niet op de hoeveelheid en werk goed over het hele oppervlak. Herhaal de handeling totdat het hout het product niet meer opneemt. Het niet-geabsorbeerde product moet dan met een pluisvrije doek worden opgevangen. Vergeet deze laatste stap niet, anders krijg je een witachtig terras! Wacht nog een dag om effectief op je terras te stappen.