Je kamerplanten verpotten? Niet nu!

16/10/2019 - partner: Immovlan.be

Je kamerplanten in de vroege herfst verplanten? Slecht idee!

Hoewel veel planten in staat zijn om meerdere jaren in dezelfde pot door te brengen, nemen hun wortels na verloop van tijd alle beschikbare ruimte in beslag, zodat er steeds minder grond overblijft om vocht en voedingsstoffen vast te houden. Gelukkig geven planten “signalen” af als het hoog tijd is om ze te verpotten. Denk aan een vertraagde groei en geel wordende bladeren die uiteindelijk afvallen. Rest de vraag wanneer het de beste tijd van het jaar is om planten te verpotten…

Doelstelling: groeien!

Het ideale moment om kamerplanten te verpotten is het begin van de groeiperiode van de plant, d.w.z. tijdens de eerste weken van het voorjaar. Het is echter belangrijk om het verpotten van een plant tijdens de rustperiode, die meestal tussen oktober en februari ligt, te vermijden.

Wortelonderzoek is over het algemeen de beste methode om de diagnose te bevestigen. Als de wortels uit de pot komen, als de plant de neiging heeft om onder zijn gewicht te kapseizen of als hij meer water nodig lijkt te hebben dan normaal, is het tijd om voor nieuwe potgrond en meer ruimte te zorgen. Haal de plant uit de pot en observeer zijn wortels. Vormen ze een compacte en verwarde massa, dan is het tijd om te verpotten. Als de grond gemakkelijk loslaat en er weinig wortels rond de kluit verschijnen, is het niet nodig om te verpotten.

De voordelen van terracotta

In tegenstelling tot plastic potten hebben exemplaren van terracotta een poreuze wand die de compost stimuleert om te ademen. Hierdoor droogt het substraat drie keer sneller dan in een plastic pot. Bovendien stabiliseert de kleipot door zijn hogere gewicht het geheel.

Tips: Terracottapotten die nog nooit gebruikt zijn, moeten voor gebruik ongeveer tien uur in water geweekt worden. En als je een gebruikte pot wil hergebruiken, dompel hem dan enkele minuten onder in heet water met enkele druppels bleekmiddel en wrijf hem vervolgens in met een borstel.