Een terras van hout of composiet: hoe kiezen?

4/07/2019

Of je nu hout of composiet verkiest voor je terras, elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Tijd voor een kleine vergelijking!

Hout is levend en ecologisch, of toch als het lokaal werd geproduceerd en je exotische bomen spaart. Je kan het met tal van stijlen combineren en sommige soorten, zoals Douglasspar of lariks, zijn bestand tegen verrotting. Hout combineert ook een uitzonderlijke mechanische sterkte met echte duurzaamheid. Voor kwetsbaardere soorten (zoals dennen) volstaat één behandeling per jaar om tientallen jaren mee te kunnen gaan.

Anderzijds heeft hout de neiging om met de jaren te vergrijzen. Dit kan beperkt of zelfs omgekeerd worden door beschermende olie of ontvettingsmiddelen te gebruiken, gevolgd door een saturator die dus na de zorgvuldige reiniging van het hout moet worden aangebracht. Een vervelende taak voor sommigen…

Prijsgewijs zijn exotische houtsoorten uiteraard het duurst (met prijzen variërend van 70 tot 200 euro per m2), gevolgd door Europese houtsoorten (van 40 tot 120 euro per m2) en tenslotte naaldbomen (ongeveer 30 € per m2).

En waarom geen nephout?

Composiethout is nu een goed alternatief voor natuurlijk hout. Het wordt gemaakt van een mengsel van gerecycleerde houtvezels en verschillende polymeren en komt steeds dichter in de buurt van het ";origineel". Geef de voorkeur aan soorten die geen lijm of PVC bevatten en die recycleerbaar zijn. Composiet is trouwens nog duurzamer dan hout en vergt weinig onderhoud. Bovendien zijn verschillende kleurencombinaties en texturen mogelijk.

Composietplanken kunnen met speciale bevestigingsmiddelen eenvoudig worden gedemonteerd, wat natuurlijk zeer praktisch is als je achteraf een van de planken wil vervangen. Let erop dat de dunne beschermlaag van polyethyleen van de best mogelijke kwaliteit is.

De prijs

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is composiethout niet goedkoper dan massief hout. Prijzen variëren van 30 tot 150 euro per m2, afhankelijk van de kwaliteit.