Hoe je tuin besproeien zonder water te verspillen?

4/07/2019

In de tuin is verstandig met water omgaan een absolute must. Niet alleen om Moeder Natuur te plezieren maar ook omdat je zo heel wat tijd en geld kan besparen.

Probeer regenwater op te vangen. Dit weliswaar niet drinkbare water kan je gebruiken voor je planten en bloemen maar bijvoorbeeld ook voor het toilet, de wasmachine of zelfs de vaatwasser. In de winkel kan je tanks met een inhoud van 200 tot 2.000 liter kopen. Groter kan ook, tot wel 10.000 liter, al gaat het dan meestal over reservoirs voor een zogenaamd hybride gebruik, voor zowel in huis als in de tuin dus. In dit laatste geval moet je de tank uitrusten met een elektrische pomp.

Een ander alternatief is het oppompen van water uit een bron, een vijver of zelfs een rivier. Speciale ";gebruiksklare" pompen zijn doorgaans compact, efficiënt en vaak verplaatsbaar. De modernste exemplaren beschikken over een filter, een druksensor en een automatische uitschakeling bij waterschaarste.

En ook…

Besproei je tuin ‘s avonds met geschikt gereedschap. Tegenwoordig zijn watersproeiers compact, waardoor ze gemakkelijker op te bergen zijn, maar ook ergonomisch voor een betere hantering en geoptimaliseerd voor preciezere klussen. Ze zijn ook zuiniger dan ooit, met waterbesparingen tot 20%.

Druppelirrigatie

Bij druppelirrigatie wordt water met daarin meststoffen op de planten gedruppeld dankzij een netwerk van leidingen, slangen en druppelaars. Ook zo zal je een pak water besparen.

Automatisch bewateringssysteem

Laagspanningspompen, gecombineerd met watertanks, zijn ideaal om zuiniger met water om te springen. Bovendien kan zo’n systeem volledig geautomatiseerd worden, zelfs met behulp van een vochtigheidssensor of een pluviometer.