Zelf een houten loungebank maken: zo begin je eraan

27/06/2019

Overal zie je ze opduiken, de tuinbanken gemaakt van houten pallets. Logisch, want ze geven je terras een loungy uitstraling, zijn makkelijk in elkaar te knutselen en kosten amper wat. Waarom zou je je er zelf niet aan wagen?

Een goedkoop alternatief voor op het terras

Tuinsets en lounges zijn behoorlijk prijzig, een veel goedkoper alternatief is dus misschien welkom? Veel meer dan enkele stevige houten paletten die je vaak gratis kan oppikken heb je echter niet nodig. Met een paar kussens – al dan niet op maat erop – heb je onmiddellijk een tof alternatief voor veel minder geld.

Waar je pallets kunt vinden? Wel, bij transportbedrijven, opslagplaatsen en bij beurzen vind je er vast een heel aantal. Vaak worden ze weggegooid en geven ze ze met plezier met je mee. Ook op online marktplaatsen worden pallets vaak voor heel weinig geld aangeboden, dus dat kan zeker een alternatief zijn.

Makkelijk in elkaar te zetten

Pallets, schroeven, kussens en eventueel wieltjes, veel meer heb je niet nodig om je tuinbank in elkaar te knutselen. Bepaal welk model je wil, schroef de paletten aan elkaar vast en zet er eentje of meerdere recht als rugleuning en het werk is al bijna helemaal geleverd. Wil je een bank op maat, dan komt een zaag van pas. Geen inspiratie of geen idee hoe je aan je bank moet beginnen? Er staan meer dan genoeg bouwtekeningen op het internet.

Wil je nog een stapje verder gaan dan kun je je tuinbank plamuren en zo een kleurtje geven dat perfect op je terras of bij de kussens past. Er zijn trouwens heel wat bedrijven die tuinkussens op maat maken, dus ook daar hoef je je geen zorgen over te maken. Dit maakt het geheel natuurlijk wel net iets duurder. Je kunt echter ook omgedraaid te werk gaan en eerst voordelige matraskussens kopen om vervolgens de bank om maat te zagen. Dat is vaak een stuk voordeliger.

Kan je je tuinbank niet droog zetten, houd er dan wel rekening mee dat je bank geen jaren gaat meegaan. Je zal dus relatief snel de mouwen weer moeten opstropen.

Tip!

Niet enkel buiten komt een loungebank met pallets tot zijn recht, de bank past ook perfect in een kinderkamer. Zet er wieltjes onder, dan is je bank makkelijk te verplaatsen.

Foto + video : Brico / Youtube