Welk hout kiest u voor het terras? De top 3 van onze redactie

12/06/2019

Comfortabel, elegant, milieu- en onderhoudsvriendelijk: hout is zeker een van de populairste keuzes voor terrassen. Niet alle houtsoorten zijn goed te noemen. Laten we samen onze favoriete voorkeuren bekijken.

Het terrashout moet van een materiaal zijn dat bestand is tegen hagel, regen, zon en vorst. België vereist dat deze weersomstandigheden zich plots na elkaar kunnen voordoen.

Geïmpregneerde den

Natuurlijk speelt de trend met exotische houtsoorten, maar we wedden dat met de huidige ecologische belangen klanten steeds meer naar Europese boomsoorten zullen uitkijken. Dennenhout is als zodanig een heel goed terrashout. Maar het zal nodig zijn om het resistent te maken door het te impregneren. Afhankelijk van de intensiteit geeft de impregnatie een weerstand tussen 10 en 20 jaar. Weet dat deze chemische injectie een groenachtige tint als resultaat oplevert die na verloop van jaren zal vergrijzen. Het sterkste punt van Europese den? Een onverslaanbare prijs!

Rode ceder

De rode ceder afkomstig uit Noord-Amerika is zeer resistent tegen de tand des tijds en vertoont zich zonder enige chemische behandeling. Zelfs als de invoer ervan niet wordt gedaan zonder uitstoot, dan nog bestempelt onze redactie deze houtsoort als de meest groene. Zoals goede wijn veroudert rode ceder in alle elegantie en zo ontstaat na een tijdje een mooie grijze tint. Uiteindelijk is rode ceder niet zo goedkoop als den, maar het blijkt prijsvoordeliger dan andere soorten.

Ipé

Beschikt u over een bijna onbeperkt budget? Kies dan voor ipé: subliem, buitengewoon bestendig en met een geweldige charme. Dit is het enige exotische hout op deze lijst. Dit komt dan ook tot uiting in de prijs, vooral omdat ipé steeds meer wordt gezocht. Noem de houtsoort omwille van haar gladheid de Rolls-Royce onder de exotische houtsoorten. Vanuit Zuid-Amerika roept ipé wel enkele vragen op over de ethiek van het kappen.