Hoe help je egels zich thuis te voelen in je tuin?

4/06/2019

Een perfect afgebakende tuin met gemilimiteerd gras is verleden tijd. Vandaag is er niets zo mooi als een levendige tuin! Hier lees je, bijvoorbeeld, hoe je ervoor zorgt dat egels zich welkom voelen in je tuin.

Egels zijn niet alleen schattig, ze zijn ook erg nuttig. Egels helpen heel wat insecten te elimineren die schadelijk zouden kunnen zijn voor je planten of moestuin. ’s Nachts verorberen egels onder andere de slakken die zo vaak een doorn in het oog van tuiniers zijn.

Doorgangen van minstens 10 cm

Als je graag egels in je tuin wilt zien, vermijd dan volledig gesloten omheiningen. Afrasteringen, schuttingen of muren zonder opening zijn af te raden, behalve aan de straatkant. In onze tuinen zien we jammer genoeg vaak het omgekeerde: de ruimtes die uitkomen op de tuinen van de buren worden volledig afgesloten, terwijl de straatzijde open blijft.

Je hoeft echter niet al je privacy op te geven. Een kleine opening van een tiental centimeter onderaan de omheining is al voldoende om egels door te laten.

Perken

Om egels naar je tuin te lokken, voorzie je best wat zachte perkjes, stapels hout of bladerhopen waarin egels hun nest kunnen maken. Als je dat wenst, kan je ook een kunstmatige schuilplaats maken van een omgekeerde houten kist, waarin de stekelige diertjes onderdak kunnen vinden. Verberg de kist een beetje, bijvoorbeeld onder een struik. Let er wel op dat de schuilplaats op een schaduwrijke plek gemaakt moet worden, want egels kunnen niet goed tegen de hitte.

Pas op met water!

Als je een plek met water in je tuin hebt (natuurlijk zwembad, meer, beekje), denk er dan aan om een kleine plank (niet te glad!) aan de kant te hangen. Egels die ’s nachts naar de rand van het water kruipen, verdrinken soms wanneer ze niet meer op de oever geraken. Dankzij de plank kunnen ze levend uit het water geraken als ze erin gevallen zijn.