Hoe een betonnen terras onderhouden? 5 eenvoudige tips!

27/05/2019 - partner: Immovlan.be

Een prachtig betonnen terras moet onderhouden worden. Deze eenvoudige stappen volgen, volstaat om de kleur en textuur jarenlang te behouden.

Beton wordt vaak bekritiseerd omdat het gevoelig is voor vlekken. Vloeren en meubilair van beton zijn echter bestand tegen slijtage, vet en zelfs detergenten. Ook het onderhoud valt erg goed mee, zolang je bepaalde regels naleeft tenminste.

Beton heeft altijd een zekere poreusheid. Daarom is het noodzakelijk om het te beschermen en te onderhouden. Bij de plaatsing, na volledige uitharding, moet het betonoppervlak een door de aannemer gekozen beschermende behandeling ondergaan in functie van het gebruik van het oppervlak.

Voeden!

Er bestaan tal van producten om beton te “voeden” en te beschermen, zoals bijenwas, lijnolie of pure zeep. Het is belangrijk om de poriën van het beton goed te verzadigen met deze producten om te voorkomen dat er vlekken in het beton terechtkomen. Deze producten hebben het voordeel dat de natuurlijke textuur van beton behouden blijft. In principe volstaat één sessie per jaar.

Routineonderhoud…

Een eenvoudig, niet-schurend reinigingsproduct (bijvoorbeeld een mild reinigingsmiddel op basis van lijnolie) is voldoende, maar vermijdt overmatig heet water. Als beton vaak wordt blootgesteld aan agressieve producten, is het aangeraden om een hars te voorzien. Dit vormt dan een ondoordringbare film.

5 tips

  • Gebruik een product op basis van lijnolie of bijenwas
  • Gebruik nooit bleekmiddel
  • Vlekken onmiddellijk verwijderen
  • Wees vooral voorzichtig met zure producten zoals citroen of azijn
  • Bij toevallig contact met een zuur, spoel grondig af met zuiver water