Mag je grasmaaien op zondag?

6/05/2019 - partner: Immovlan.be

Tijdens de werkweek gaat niet of amper, zaterdag regent het en ondertussen begint je tuin op een jungle te lijken. Of je het gras dan op zondag mag afrijden? Laat ons dat even bekijken.

Zoals altijd is in België niets eenvoudig. Ook hier weer, zeker omdat het geen federale of gewestelijke maar wel een gemeentelijke materie betreft. Logisch, omdat de realiteit van de ene gemeente niet noodzakelijk die van de andere gemeente is, al wordt het zo natuurlijk moeilijk om een concreet antwoord te geven. Van gemeente tot gemeente kunnen er immers totaal verschillende regels gelden. Wat zeggen ze?

In Vlaanderen en Brussel

In Brussel en Vlaanderen is het puzzelen geblazen tussen de gemeenten die het gebruik van grasmaaiers tussen bepaalde (niet altijd dezelfde!) tijdvensters toestaan, de gemeenten die alleen elektrische grasmaaiers toestaan en de gemeenten die helemaal niets toestaan. Op zondag dus, voor alle duidelijkheid.

In Wallonië

In Wallonië tolereren de meeste gemeenten het gebruik van een grasmaaier tussen 10 en 12 uur ‘s morgens. Dat is niet het geval in Waterloo en Dinant.

Wat riskeer je?

Officieel kan je een GAS-boete krijgen tot 350 euro. In de praktijk blijft het meestal bij geklaag van de buren.