Grasmaaier kopen: elektrisch of op benzine?

29/04/2019

Een lange winterslaap kan nefast zijn voor je grasmaaier en dus kan het zijn dat je een nieuw toestel zal moeten kopen. Of je er goed aan doet om over te schakelen van een maaier op benzine naar eentje van de elektrische soort (of andersom)? Een antwoord op je vragen…

Om het simpel uit te leggen: bij grasmaaiers geldt hetzelfde als bij auto’s en daarmee bedoelen we dat er een doelgroep bestaat voor elektrische maaiers en voor grasmachines op benzine. De vraag luidt dus niet welke soort beter is maar wel welke beter is… voor jou. Het grote verschil zit ‘m in het gebruik.

Elektrische grasmaaier

Hiervan bestaan twee types: met een snoer of op batterijen. De eerste soort is uiteraard bedoeld voor kleine tuinen en zijn licht, goedkoop, zeer onderhoudsvriendelijk en bovendien best stil. Zo’n maaier is echter niet geschikt voor grote tuinen (meer dan 500 m²) en wie ‘m wil vervangen door een zelfrijdend exemplaar, zal achterover vallen van de (dure) prijzen.

Elektrische grasmaaiers op batterijen hebben als grote voordeel dat er geen kabel in de weg zit (die je zou kunnen ";meemaaien"), al zijn die accu’s meestal ook zwaar. Bovendien is de autonomie van zo’n maaier beperkt en moet er in de praktijk vaak meer dan één opgeladen batterij klaarliggen om de hele klus te kunnen klaren. Goedkoop zijn zulke modellen ook al niet.

Grasmaaier op benzine

De grasmaaier op benzine is zwaar, vervuilend en lawaaierig. Niets meer voor deze tijd, zou je kunnen denken, al hebben zo’n toestellen wel een aantal belangrijke voordelen. Ze zijn zeer robuust, hebben een veel grotere autonomie dan elektrische grasmaaiers en over het algemeen zijn ze krachtiger en beter geschikt voor ruw terrein. Voor een tuin van 500 m² of groter blijft dit voor veel Belgen de meest logische keuze. Het onderhoud van een grasmaaier op benzine vereist weliwaar meer aandacht (filters, olie, bougie…).