Daarom wordt een aannemer voor je tuin goedkoper

25/04/2019

Je wil je tuin heraanleggen en beslist om daarvoor een tuinaannemer in te schakelen. Die zal je tuin ontwerpen en ook aanleggen. Maar wist je dat je dan sinds 1 april laatstleden minder voor je planten moet betalen?

Het aanleggen van je tuin kan je flink wat geld kosten. Door een verlaging van het BTW-tarief op planten betaal je sinds kort … iets minder.

Wat was de regel?

Tot voor kort moest je als je een beroep deed op een tuinaannemer 21 % BTW betalen op de werken die hij voor je deed en op de planten die hij bij je leverde en plantte. Kocht je zelf planten, bomen of struiken bij een sierteler … dan betaalde je integendeel maar 6 % BTW. Dat had tot gevolg dat heel wat tuineigenaars geneigd waren zelf hun planten rechtstreeks bij siertelers aan te kopen wat meteen wel eens aanleiding gaf tot oneerlijke concurrentie en zwartwerk.

Wat verandert er?

Sinds 1 april 2019 moet je maar 6 % BTW meer betalen op de bloemen, bomen, heesters en planten die een tuinaannemer bij je plant. Op de rest van het werk van de aannemer zal je nog wel 21 % BTW moeten betalen. Dat betekent dan ook dat je tuinaannemer zijn factuur zal moeten opsplitsen en een deel aan 6 % (meer bepaald de planten, struiken en bomen) en een deel aan 21 % BTW met jou zal moeten afrekenen.

En als je zelf koopt?

Koop je zelf bloemen of planten bij een sierteler, dan verandert er niets. Het BTW-tarief blijft ook daar dus net als vroeger op 6% liggen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)