Je heggenschaar desinfecteren: hoe en waarom?

25/04/2019

Beginnen die groene vingers al te jeuken? Haal je heggenschaar maar boven! Maar wist je dat het belangrijk is om de messen ervan te desinfecteren? We leggen uit hoe en waarom.

Het snoeien van een heg heeft niet alleen een zuiver esthetische functie. Het stimuleert de groei van de plant en bevordert zelfs de bloei ervan. In het algemeen worden minstens twee sessies per jaar aanbevolen: eentje aan het begin van het seizoen, in het voorjaar, en een tweede in de herfst.

Ziektes

De messen van een heggenschaar kunnen voor de overdracht van ziektes van het ene deel van de tuin naar het andere zorgen. Bij het snoeien van planten kunnen de bladen immers besmet raken. Buxus, bijvoorbeeld, is er zeer gevoelig voor. Naast het af en toe slijpen van de messen is het dus ook belangrijk om ze regelmatig te desinfecteren.

Ontsmettingsmiddel of alcohol

De klus is een erg eenvoudige: neem een ontsmettingsmiddel of alcohol (90°) en veeg er de messen mee af. Pas er natuurlijk voor op dat je jezelf niet verwondt. Je kan het desinfectiemiddel ook mengen met heet water (in een emmer) en je heggenschaar daarin dopen. Droog ze vervolgens af met een doek.