Hoe maak je je tuin ‘s nachts onweerstaanbaar?

10/04/2019

Je terras of tuin van knappe verlichting voorzien, is minder eenvoudig dan de meeste mensen denken. Net daarom hebben we enkele tips bijeengesprokkeld…

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. De belangrijkste plaatsen om te verlichten zijn natuurlijk waar de eettafel of het tuinmeubilair staat opgesteld. Zorg voor verlichting tijdens het eten (iets feller) en voor erna (intiemer).

Eerst en vooral…

Belangrijk bij functionele verlichting is natuurlijk dat de gasten niet verblind worden aan tafel. Een eenvoudige spot werkt contraproductief, dus kies voor indirecte verlichting. Een of meerdere wandlampen zijn hiervoor prima geschikt.

Functionele verlichting, waar?

Functionele verlichting dient bij voorkeur in de buurt van de toegangsdeuren te worden geïnstalleerd en dit vanwege het gebruiksgemak. Het heeft ook een veiligheidsfunctie. Trappen en niveauverschillen moeten met andere woorden ook voldoende verlicht zijn.

Plan op voorhand

Voor een nieuwbouw, voor de creatie van een terras of tijdens een grondige renovatie is het verstandig om de bekabeling vooraf te plannen. Zo voorkom je dat een deel van het terras moet worden opengebroken om de buitenverlichting te installeren. Zorg ook voor voldoende aansluitingen, ook al worden ze in eerste instantie niet allemaal gebruikt.

Diepte geven aan je tuin

De tuin ziet er groter uit als je de lichtpunten ver weg liggen. Let er wel op dat het licht niet te fel schijnt want dan riskeer je het tegenovergestelde effect. Hetzelfde principe geldt om een wandelpad te verlichten.

Een boom verlichten?

Of een struik, een standbeeld, een fontein, een… De spelregels blijven dezelfde: omgevingslichten mogen niet verblinden en de rest van de tuin mag niet te duister zijn. Voor je terras kan je opteren voor kleine inbouwspots, die niet alleen een decoratieve functie vervullen maar ook de ruimte definiëren. Ze zullen dus dienen als overgang tussen het terras en de tuin of de randen van het terras.

Speel met contrasten

Een tuin mag niet gelijkmatig verlicht zijn, integendeel zelfs… Gebruik LED’s en bekijk zelf welke gebieden je graag in de kijker zet en welke je liever in schaduw gehuld laat.