Hoe mieren uit de tuin verwijderen?

9/04/2019

Soms zijn deze insecten storend maar weet dat ze ook nuttig zijn in de tuin. Wil je er toch vanaf, kan je kiezen voor methoden die milieuvriendelijk zijn of voor minder natuurlijke doch radicalere oplossingen.

Het elimineren van alle mieren in de tuin is moeilijk en zelfs ongepast. In een natuurlijke biotoop spelen ze immers een belangrijke rol bij de bestrijding van andere diertjes, met name bladluizen, maar ook bij de bestuiving. Voorzichtigheid is daarom geboden, zeker als je chemicaliën gebruikt.

Enkele natuurlijke middelen

De "zachte" methodes vergen meer geduld omdat de effecten niet onmiddellijk merkbaar zijn. Besproei water over een mierennest met azijn of citroensap. Herhaal die handeling consequent. De sterke geur van deze stoffen zal de kolonie uiteindelijk verdrijven.

Wat ook helpt, is een lijn trekken met krijt (of met een alcoholmengsel bij 60° en talkpoeder) want dat zal een barrière vormen voor de mieren.

Beschik je over fruitbomen, kan je hen aan de basis simpelweg van een strook plakband voorzien (of hars). De eerste mieren zullen eraan blijven kleven, wat de rest zal ontmoedigen om aan het avontuur te beginnen. Zijn de mieren erin geslaagd je rozenplanten binnen te dringen, plaats dan een paar beschimmelde halve citroenen op de grodn. Herhaal die actie regelmatig. Eierschalen in poedervorm en walnootbladeren zijn ook effectief.

De radicalere methoden

Natuurlijk zijn ze een beetje wreed, maar de effecten zijn directer. Giet kokend water in de ingang van de mierenhoop of zelfs natte koffiedrab. De mieren zullen dit laatste opeten en kort daarna sterven omdat het koffiedik een hevig gif is voor deze insecten.

Bepaalde planten

Mieren houden niet van de geur van bepaalde planten die hen op natuurlijke wijze doen vluchten. Denk aan basilicum, pepermunt, Indiase anjers en lavendel.

Boorzuur

Commerciële insecticiden en chemisch lokaas gebruiken, is slecht voor de fauna en flora. Het principe is weliswaar vrij eenvoudig: de mieren zullen de producten in hun nest introduceren en zich ermee voeden. Zodra de kolonie besmet is, zal ze sterven. Wees altijd voorzichtig met het gebruik van chemicaliën en lees de instructies zorgvuldig. Je kan ook zelf een product maken door boorzuur en suiker in gelijke hoeveelheden met elkaar te mengen.