Een geveltuin: iets voor jou?

8/04/2019 - partner: Immovlan.be

Wil je ecologisch je steentje bijdragen of simpelweg zorgen voor meer groen in het straatbeeld? Ga dan voor de geveltuin! Ideaal voor wie geen voortuin ter beschikking heeft en toch wat groen wil.

Let wel, er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Die geven we je alvast even mee.

Zorg voor een vergunning

De meeste gemeenten weten het wel te appreciërend dat je wat groen in het straatbeeld brengt en je hoeft er dan ook geen vergunning voor aan te vragen. Maar er zijn nog wel gemeenten waar een meldingsplicht geldt of waar je een vergunning moet aanvragen. Informeer je dus grondig als je een boete wil vermijden. Vaak kun je deze informatie op het internet terugvinden en hoef je er helemaal niet voor langs het gemeentehuis.

De regeltjes

Essentieel is dat voetgangers of rolstoelgebruikers een vlotte doorgang blijven behouden. Het voetpad inpalmen kun je dus vergeten. De meeste gemeenten verwachten toch minimaal 1 meter doorgang, maar er zijn uitzonderingen. Andere voorwaarden om rekening mee te houden:

  • Neem je tegels weg, bewaar deze dan. Ze blijven eigendom van de gemeente.
  • Zorg voor een goed onderhouden geveltuin.
  • Baken je geveltuin duidelijk af.
  • Als er werken aan de nutsvoorzieningen nodig zijn, kan het zijn dat je je geveltuin moet afbreken.
  • Giftige planten en planten met doornen zijn niet toegestaan.

De juiste keuze van planten

Ongetwijfeld kun je online heel wat inspiratie opdoen, maar zorg voor een doordachte keuze van planten en/of begroeiing. Ga je voor klimplanten, dan kunnen deze vaak wat klimhulp gebruiken. Deze bevestig je best een eindje van de muur, anders kunnen je planten er niet langs groeien.

Houd rekening met het aantal zonuren. De keuze van je planten hangt af van het aantal uren zon dat ze krijgen. Schaduwplanten hebben minder zonuren nodig, terwijl zonminnende planten floreren bij zoveel mogelijk zon.

Zorg er ook zeker voor dat uw planten voldoende water krijgen. Vaak blijft een geveltuintje droog omdat de gevel en de dakgoot het regenwater tegenhouden. Vooral oudere planten hebben ook regelmatig bemesting nodig.