Hoe efficiënt planten in bakken water geven?

3/04/2019

In het voorjaar kan je starten met het plaatsen van nieuwe plantenbakken en andere bloempotten op je terras of balkon. Besproeien om te zorgen voor een goede (her)start, is dan noodzakelijk. Maar weet je wel hoe je het best water geeft?

Planten in potten of bakken hebben speciale zorg nodig. Ze moeten vaker besproeid worden dan planten die in de grond groeien. Dit geldt vooral wanneer de zon volop begint te schijnen: de potten worden immers warm en versnellen de verdamping van het water in de aarde.

Wanneer water geven?

Zorg ervoor dat je je planten niet verdrinkt. Om te weten of een plant dorstig is, moet je eerst observeren. Over het algemeen zal een plant de neiging hebben om zijn bladeren te laten hangen. Voor de zekerheid kan je je vinger een paar centimeter in de grond steken: als de grond nat en een beetje plakkerig is, moet je geen water geven. Is de grond droog, dan is het wél tijd om je planten te drinken te geven.

Hoe water geven?

De meest voorkomende techniek voor het besproeien van planten in plantenbakken of potten is de zogenaamde ";top-down" techniek. Dit is de klassieke methode. Je giet water met een gieter op de grond in tegenstelling tot de zogenaamde ";basking" methode. Deze laatste bestaat uit het weken van de potten/plantenbakken in een groot waterreservoir, zodat de grond van onderaf via de drainagegaten wordt bevochtigd. Een meer ‘gespecialiseerde’ techniek dus, die gebruikt wordt voor bepaalde soorten kwetsbaardere planten.

Indien mogelijk ‘s avonds

Geef bij voorkeur ‘s avonds water, als de temperatuur lager ligt. Hierdoor kan de plant efficiënter water opnemen voordat het verdampt. Vermijd in ieder geval het bevochtigen van de bladeren. Waterdruppels kunnen de bladeren verbranden als de zon nog steeds schijnt, of de ontwikkeling van ziektes ‘s avonds of ‘s nachts bevorderen. Zeer droge grond moet je twee keer water geven: eerst licht bevochtigen om later iets guller te zijn. Wees ook consistent tijdens het water geven zelf: goed rond de plant en dus niet gewoon aan één kant. Doe je dat wel, bevorder je een ongelijke wortelontwikkeling die de groei van de plant kan verstoren.