Kale plekken in je gazon: hoe geraak je er vanaf?

2/04/2019 - partner: Immovlan.be

De eerste lentedagen zijn uiterst geschikt om de kale plekken in je tuin te repareren. Benieuwd hoe je te werk moet gaan? Lees even mee…

Om verschillende redenen (slechte blootstelling, intensieve vorst in de winter…) kunnen sommige delen van het gazon na verloop van tijd kaal worden. Daar kan je gelukkig wat aan doen zonder dat onkruid zal domineren. Maar hoe?

Maaien en verwijderen

Begin met maaien, je hele gazon welteverstaan. Verwijder vervolgens onkruid uit de te behandelen gebieden. Tenzij je je tuin net voordien hebt verticuteerd, kan je een hark gebruiken om mos te verwijderen.

Egaliseren

Maak van de gelegenheid gebruik om eventuele gaten of vervormingen in de grond op te vullen met grond of compost. Speciale grond die in zakken in tuincentra worden verkocht, is nog beter. Deze grond zal het nieuwe gazon helpen om sneller te herleven.

Zaaien en harken

Zaai vervolgens de tuinzaadjes. Gebruik bij voorkeur speciale zaden voor gazonreparatie want die ontkiemen sneller. Eens gezaaid, passeer je met een lichte hark en gaat de grond erover.

Water geven

Nu moet je alleen nog wachten tot je gazon zich weer herstelt. Zorg er echter voor dat de grond niet te droog wordt en vooral in het begin. Regelmatig water geven, is dus een must maar alleen in “lichte regenmodus” om te voorkomen dat de zaden worden weggespoeld. Stap de eerste paar weken zeker niet op de gerepareerde gebieden en wacht tot het gazon minstens tien centimeter hoog is alvorens je de herstelde gebieden opnieuw maait.