Ben je dat groenafval beu? Hier is een mooie oplossing!

31/03/2019

Elke tuinman weet het: planten groeien en moeten geknipt worden. Seizoen na seizoen groeit je berg tuinafval en het is niet altijd gemakkelijk om ervan af te geraken. Een hakselaar kan je helpen om je groenafval te doen verdwijnen.

Dankzij een hakselaar hoef je niet naar het containerpark met je tuinafval. Het vermaalt takken, twijgen, struiken en alle andere groenafval dat zich tijdens de onderhoudsbeurt van je tuin opstapelt.

Natuurlijke recyclage

Een van de voordelen van een hakselaar is dat je het versnipperde afval kan gebruiken, bijvoorbeeld om je composthoop te voeden, om je planten te mulchen, zodat onkruid geen kans meer kracht of om je planten vochtig te houden tijdens een hittegolf. De afbraak van versnipperd afval verrijkt de grond met voedzame elementen. Het versnipperde afval moet dan wel gezond zijn: zieke planten of besmette takken mogen niet versnipperd worden om te vermijden dat de ziekte zich verspreidt. Een hakselaar helpt je dus om je afval te recycleren en geeft het afval een voedend of decoratief nut.

Elektrisch of thermisch?

Er bestaan twee grote soorten hakselaars: de elektrische of de thermische. Het grootste verschil zit in de grootte van de snippers. Denk niet aan boomstronken, maar eerder aan kleine takken van de haag, rozenstruiken of de kleinste twijge die je weghaalt om esthetische redenen.