Een mooie tuin deze zomer? Tijd om te verticuteren!

25/03/2019

Om deze zomer te kunnen genieten van een prachtig gazon is het nu (in het voorjaar) tijd om te beginnen met het onderhoud ervan. Klaar om te verticuteren?

Oppervlakkige wortels hebben stilaan de neiging om verstrengeld te raken. Naast de ophoping van klein maaiafval vormt zich ook een "mat" op het oppervlak van het gazon. Mos kan zich ontwikkelen, vooral als je zeer korte afstanden maait en/of op natte en schaduwrijke plaatsen. Op die manier kan je gazon verstikken. Verticuteren is dan de boodschap!

Verticuteren?

Een verticuteermachine is een machine met klauwen die het oppervlak van het gazon bewerkt. De verschillende doelen zijn: het snijden van verstrengelde wortels, het verwijderen van mos en het binnendringen van water in de bodem te vergemakkelijken. Merk op dat verticuteren vergelijkbaar is met een "martelingssessie" voor het gazon dat, net na de klus, nogal beschadigd zal lijken. Weet echter dat deze verjongingskuur dient om een grasperk net te doen heropleven. Let wel: een gazon dat te jong is, van slechts twee of drie jaar oud, verticuteer je best nog niet.

Wanneer verticuteren?

Professionals adviseren om een gazon twee keer per jaar te verticuteren: in het vroege voorjaar en in de herfst. Lukt het je maar één keer, kies dan voor het voorjaar. Wacht sowieso op een zonnige en droge dag en werk dus niet op een kletsnat terrein. Toch is het best dat de grond nog een beetje vochtig is. Wachten op een (kurk)droge periode om je gazon te verticuteren, is dus geen goed plan.

Handmatig, elektrisch of thermisch

Een verticuteermachine kan je natuurlijk kopen maar ook huren. Afhankelijk van het te behandelen oppervlak kan je werken met een manuele verticuteerder (duwen), een elektrisch model of een thermisch model voor grote oppervlakken.