Kinderdroom: hoe installeer je een boomhut? En hoeveel kost dat als je beroep doet op een professional?

21/02/2019

Omdat we allemaal nog wel een beetje kinds zijn, dromen we van een boomhut in de tuin…

Voor je begint met de bouw van je boomhut, moet je je afvragen welk type je wil installeren. Er zijn mogelijkheden voor elk budget, gaande van een eenvoudige observatiehut (die je zelf kan maken, als je een beetje handig bent) tot een luxemodel met chauffage en elektriciteit.

Respecteer de natuur!

Boomhutten zijn populair, maar om hun ecologische missie te kunnen uitdragen, moet de natuur wel gerespecteerd worden. Als de boomhut goed gemaakt werd, moet er geen enkele tak afgesneden worden. De boom mag in geen geval afzien!

De juiste boom vinden

Volgens de regels van de kunst heb je een gezonde, stevige boom nodig (of twee bomen waar de hut dan tussen zal rusten). De boom mag liefst niet te jong zijn, omdat het moeilijk is om de groei van de takken in te schatten. Eiken, beuken, lindebomen, platanen, kastanjebomen, sparren, dennenbomen en esdoornen worden doorgaans aangeraden. Vermijd bomen zoals notelaar, kerselaar en populier.

Wat met de funderingen?

Dat hangt natuurlijk af van het gewicht. Een zwaar project kan ondersteund worden door palen. Als je geen bomen hebt in je tuin, is dat trouwens ook de enige optie!

Waar in de boom?

De boomhut wordt best geplaatst op de eerste robuuste takken van de boom. Idealiter bind je metalen kettingen rond de takken (met een soepele verbinding erbovenop) waarop je de planken kan vastmaken, zodat de schors niet beschadigd wordt. Probeer schroeven in de boom zoveel mogelijk te vermijden!

Wat kost het?

Voor een professionele, op maat gemaakte boomhut betaal je gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 euro, afhankelijk van de afwerking.