Terras van hout of blauwe steen: hoe onderhouden?

15/02/2019 - partner: Immovlan.be

Nu de zon terug begint te schijnen, begin je ongetwijfeld zin te krijgen om weer tijd op je terras door te brengen. Al is dat na de strenge winter wel aan een onderhoud toe. Zo ga je te werk.

Terras van hout

Als het hout op je terras werd behandeld, is er weinig of geen onderhoud nodig. Weet echter dat de kleur van je hout in de loop der jaren zal veranderen door het zonlicht dat ervoor zorgt dat het hout op natuurlijke wijze grijs wordt. Deze verkleuring heeft geen invloed op de duurzaamheid van het hout. Als je de originele kleur van het hout wilt behouden, moet je meerdere lagen olie op je terras aanbrengen en ervoor zorgen dat je de droogtijden tussen de lagen respecteert. Schuur vervolgens na twee tot drie jaar het oppervlak van het hout licht op en vernieuw de toplaag.

Terras van blauwe steen

Blauwe steen is een natuurlijk materiaal. Reinig het regelmatig met schoon water en als je per sé wil reinigen met zeep, kies dan voor ph-neutrale zeep, zoals Marseille-zeep (in vlokken) en weet dat een kleine hoeveelheid zeep meer dan genoeg is. Meer zelfs: gebruik je te veel zeep, dan kan zich een lelijke film op het oppervlak vormen.

Bovendien maakt regelmatig reinigen met zeep de steen donkerder en versnelt dat het patina-effect. Ideaal, of toch als dat de bedoeling is. Wil je dat effect liever (nog) niet, wissel reinigen met water af met zeep en zelfs met een beetje ammoniak of natriumbicarbonaat.