Kerstboom bewaren of herplanten na de feesten: zo ga je te werk

9/01/2019

Als je hebt gekozen voor een kerstboom in pot om hem achteraf te kunnen herplanten of om hem het jaar nadien opnieuw te kunnen versieren, dan wacht je maar beter niet te lang met het nemen van de nodige maatregelen. Doe je dat niet, loop je het risico dat de boom zal verdorren.

Als je je kerstboom van afgelopen kerst opnieuw wil gebruiken op het einde van dit jaar, hoeft hem niet te herplanten maar kan hem gewoon in een pot laten. Al komt er wel nog net iets meer bij kijken dan alleen dat.

In een pot bewaren?

Wil je de boom in een pot houden, dan mag je hem zeker niet zomaar in één keer buiten in de kou plaatsen. Het temperatuurverschil met je warme leefruimte is immers te groot om gezond voor de boom te zijn. Installeer hem indien mogelijk een week lang in een koelere ruimte om hem te helpen acclimatiseren. Pas daarna mag hij buiten het terras op. Probeer er in de winter wel voor te zorgen dat de boom voldoende zon krijgt, en voldoende schaduw in de zomer. Water geven is natuurlijk ook een must, zeker als het erg droog is. De gouden regel: de kluit moet altijd nat blijven. De boom herpotten moet maar om de 2 of 3 jaar en dit telkens in de lente.

In de tuin planten?

Als je je kerstboom niet meer wil hergebruiken met kerst, kan je hem ook in de tuin planten. Hou er wel rekening mee dat sommige bomen tot 50 meter hoog kunnen worden. Eens je een geschikte plek hebt gevonden (indien mogelijk een vrij schaduwrijke plaats), graaf je een gat buiten de periode van zware vorst en van minstens twee keer de grootte van de kluit.

Dompel de kluit ondertussen onder in water dat niet te koud is. Vul vervolgens de bodem van het gat met geschikte compost en aarde. Plaats ten slotte de kluit in het gat en bedek het met een goede 10 centimeter grond. Druk vervolgens de grond stevig rond de stam. Dit zal je helpen om het efficiënt te besproeien. Regelmatig water geven is natuurlijk essentieel voor een goed herstel van uw boom.