Moet je je planten in de winter beschermen?

7/12/2018

De winter staat voor de deur. Sommige planten hebben bescherming nodig tegen de koude, maar welke precies?

Bladverliezende planten (eik, plataan, esdoorn, esdoorn, berk….)

Deze planten hebben weinig bescherming nodig omdat ze in de winter hun bladeren verliezen en minder gevoelig zijn voor de kou. Het mulchen van gedroogde bladeren of schors wordt wel op prijs gesteld.

Groenblijvende planten (planten die het hele jaar door hun bladeren houden)

Hun vegetatie wordt in de winter alleen vertraagd en ze hebben daarom wel enige zorg nodig om met vorst om te gaan. Het water in het sap kristalliseert bij vorst en doet de cellen barsten. Geen paniek echter, een beetje vorst zal de plant niet doden. Het duurt meestal lang voordat de schade onomkeerbaar is.

Buitenplanten

De wortels van vaste planten, maar ook jonge struiken, hebben bescherming nodig tegen vorst. Het gebruik van plantaardige mulch (schors, een tapijt van dode bladeren, enkele centimeters compost of mest) is volledig aan te bevelen. Bovendien heeft het mulchen van planten nog een ander voordeel. Wanneer ze uiteenvallen, zullen ze een bemestende werking hebben die de hergroei in het voorjaar zal bevorderen.

Planten in bakken en potten

Dit zijn de planten die het meest aan vorst zijn blootgesteld omdat de volledige pot in contact staat met de koude lucht. Het is essentieel om ze te plaatsen op de plaats die het best beschermd is tegen de koude en de wind.

Mediterrane planten (palmbomen, olijfbomen, citrusvruchten, oleanders…)

Deze planten zijn nu beter bestand tegen ons klimaat dan vroeger. De opwarming van de aarde speelt een rol, al komt ernstige vorst nog steeds voor bij ons en dat is destructief voor mediterrane planten. Kan je ze niet in huis laten overwinteren, gebruik dan minstens één overwinteringszeil dat je een paar graden bespaart. Bijvoorbeeld, een citroenboom of een sinaasappelboom die bestand is tegen een temperatuur van -7°C, zal met zo’n zeil kunnen overleven bij -10°C.

Een geschikt plekje

Om de winter gezond door te komen, moeten mediterrane planten bij voorkeur op de zonnigste plaatsen worden geplaatst, beschut tegen de wind. De schuilplaats moet fris, luchtig en helder zijn. De ideale temperatuur ligt tussen 5 en 8°C voor de meeste planten, tussen 10 en 12° voor laurier en mimosa, bougainvilleas, jasmijn… en tussen 15 en 20° voor sinaasappel- en citroenbomen. Als je ze in huis haalt, moeten de planten uit de buurt van alle warmtebronnen worden gehouden.

Nog een laatste tip: als je potplanten tijdens de zomer buiten staan, breng ze dan niet plotseling naar binnen zodra het koud wordt, om een thermische schok te vermijden.