6 tips om een boom te planten (het is er het moment voor)

14/11/2018

De herfst is dé tijd van het jaar om nieuwe bomen te planten, al is dat niet zo simpel als het lijkt. Ziehier 6 tips!

Bomen die als wortel worden aangekocht, moeten bij voorkeur in de vroege herfst worden geplant. Wanneer de grond nog warm en vochtig is, begint de productie eerder.

1. Kies de juiste plaats

De eerste essentiële stap voor het planten van een boom is het zorgvuldig uitkiezen van de locatie. Bereken de maximale grootte om onaangename verrassingen te vermijden. Denk ook aan het schaduwgebied dat je zal creëren.

2. Maak het gat goed op voorhand

Het gat om de boom in te planten, maak je best ruim van tevoren en indien mogelijk zelfs 2 tot 3 weken op voorhand. Het gat mag ook niet te klein zijn: het moet minstens tweemaal zo groot zijn als het volume van de kluit van de te planten boom. Bewaar de grond die uit het gat wordt verwijderd op een dekzeil en maak de bodem van het gat los om de wortelgroei te vergemakkelijken.

3. Bemesting

Alvorens je de boom plant, mag je niet vergeten om een deel van het einde van de wortels af te snijden en ze indien mogelijk in een mengsel van water, grond en koeienmest te weken. Zo’n mengsel wordt in tuincentra verkocht.

4. Denk aan steunpalen

Plant een of meerdere (idealiter drie) palen stevig in de grond. Voer deze stap voor het planten van de boom uit om te voorkomen dat de wortels later beschadigd zullen raken Neem geen palen die te kort zijn. Ze moeten op zijn minst reiken tot de hoogte waar de boom zich zal vertakken.

5. Gebruik een referentie

Om de boom tot op de ideale diepte te brengen, gebruik je best een houten lat die je als markering op de grond legt, over het gat heen. De wortels moeten onder de grond liggen, maar de stam mag niet te diep begraven zijn. Vul de bodem van het gat met grond die wordt aanbevolen voor het type boom in kwestie. Het gat moet dan verder worden opgevuld met de grond die je op het dekzeil hebt gelaten. Let erop dat de grond goed goed verkruimeld is voordat ze wordt ingebracht en vervolgens met de voet wordt samengedrukt.

6. Water geven

Creëer met de overtollige grond een kleine ";rand" rond de boom om het besproeien te vergemakkelijken. Dat doe je de eerste twee jaar op regelmatige basis. minstens twee jaar herhaald moet worden, vooral in periodes van droogte. Laat de grond rond de boom kaal maar maai het gras niet. Bevestig tot slot de boom stevig aan de paaltjes.