5 tips voor een sfeervolle tuinverlichting in de winter

29/10/2018

Van plan je tuinstoelen op te bergen? Weet dat je ook in de winter van je tuin kan genieten, zeker als deze goed verlicht is.

Uiteraard geven we je een aantal tips om ook in de donkere winter van je tuin te genieten, al is het soms achter glas!

Tip 1 l Een goede planning is essentieel

Net een woning op de kop getikt of je nieuwbouw gerealiseerd en moet je de tuin nog onder handen nemen? Het scheelt heel wat werk als je gelijk de bekabeling goed legt. Word je geconfronteerd met een piekfijne tuin waar enkel de gewenste verlichting ontbreekt? Dan kan kiezen voor verlichting op zonne-energie een alternatief zijn. Ecologisch, zuinig en momenteel razendpopulair. Je hebt helemaal geen kabels nodig!

Tip 2 l Aparte circuits

Laat je toch bekabeling leggen, voorzie dan aparte circuits. Zo hoef je niet alle verlichting tegelijkertijd aan te steken. Zo kan je verschillende stukken van je tuin afzondelijk uitlichten, wat meteen een stuk meer sfeer schept. Tijdschakelaars en bewegingssensoren maken het plaatje helemaal compleet.

Tip 3 l Verlies de functionaliteit niet uit het oog

Tuinverlichting kan ontzettend charmant en sfeervol zijn, maar als je de weg van je oprit naar de deur amper vindt of daar staat te zoeken naar het sleutelgat, dan ontbreekt het aan functionaliteit. Verlichting heeft ook een praktische functie en verlies deze niet uit het oog of je gaat het je achteraf beklagen. Spots kunnen hierbij al een aardig handje helpen.

Tip 4 l Kies je lichtkleur zorgvuldig

Er zijn verschillende soorten lichtkleuren en daar houd je maar beter rekening mee. Geel voelt warmer aan, terwijl wit licht dan weer matcht met een strakke woning. Uiteraard kan je verschillende lichtkleuren combineren. Het is dus belangrijk dat je als je verlichting gaat kopen, je deze ook effectief ziet werken als de duisternis invalt. Anders wilt het in de praktijk en na de installatie al wel eens tegenvallen.

Tip 5 l Geen lichtshow

Je tuin is geen concerthal! Overdrijf niet met tuinverlichting, want het voelt al snel overdadig aan. Licht er accenten uit, want meer verlichting staat niet gelijk aan meer sfeer.