3 ongewone ideeën om gevallen bladeren te hergebruiken

18/10/2018 - partner: Immovlan.be

De herfst is een magisch seizoen in termen van kleuren, maar wat moet je doen met de bladeren die van de bomen zijn gevallen? Ze achterlaten of ze evacueren? Ziehier 3 originele oplossingen om ze een tweede leven te geven.

De bladeren die zich ophopen op je terras of oprit worden al snel een last. Het is daarom aan te raden ze te evacueren. Wie wil voorkomen dat ze ter plaatse gaan rotten, verwijdert ze best zo snel mogelijk. Maar wat dan?

1. Recycleer ze!

“Leg een laag van 10 cm onder bomen of struiken. Je kan er ook een deel van op je bloembed of moestuin plaatsen. Bedek ze met aarde zodat ze niet wegvliegen, dit zal hun ontbinding versnellen. Het resultaat zal een natuurlijke meststof opleveren die de bloei in het voorjaar zal bevorderen,” legt tuindeskundige Dominique uit. “Vergeet echter niet om de bladeren in het voorjaar te verwijderen, zodat je planten voldoende zuurstof en licht krijgen.”

2. Een egelnest maken

“Egels dreigen te verdwijnen, in de eerste plaats door de intensieve reiniging van onze tuinen. Een kleine stapel bladeren en twijgen voor hen opzetten, kan wonderen doen. Egels voeden zich met larven, regenwormen, spinnen en slakken. Ze zullen je tuin dus beschermen tegen schade veroorzaakt door de bovengenoemde soorten. Bovendien lusten de beestjes geen groenten, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.”

3. Zet je kinderen aan het werk

De bladeren die van de bomen zijn gevallen, kunnen ook worden gebruikt door kinderen met een doe-het-zelf-instelling. Verzamel verschillende soorten en laat ze drogen tussen boeken en krantenpapier. Enkele weken later zijn ze helemaal droog en kunnen je kinderen beginnen verven, kleuren…