TOP 5 planten om je herfsttuin kleur te geven

10/10/2018

In het najaar zitten we over het algemeen toch vaker binnen in de zetel dan buiten in de tuin. Maar dat betekent niet dat je de tuin niet meer mooi kan aankleden.

Sterker nog, er zijn genoeg manieren om je tuin in de herfst op te vrolijken. Zo zijn er verschillende planten die je tuin kleur kunnen geven. Hieronder vind je onze 5 favoriete planten voor een b(l)oeiende najaarstuin!

1. De olijfboom: boom van de hoop

De olijfboom is een van de oudste boomsoorten en wordt ook wel de Olea Europeana genoemd. Het is een mythische en heilige boom en staat symbool voor de vrede, vandaar de naam ‘de boom van de hoop’. Olijfbomen kunnen duizenden jaren oud worden, mits ze groeien in een klimaat met de juiste hoeveelheid water en zon. De kans dat een olijfboom in België duizend jaar oud wordt is dus vrij klein. De bladeren vallen niet uit, olijfbomen blijven vrijwel altijd (grijs)groen, vandaar dat het een dankbaar boompje is om in het najaar in de tuin te hebben.

Wanneer een olijfboom in de zomer veel zon krijgt, kunnen er vruchten aan de boom ontstaan, oftewel de olijven. Wil je de olijven oogsten? Dan zal je wel even geduld moeten hebben. De olijfboom is pas na 15 jaar volwassen, dan kan je pas de olijven oogsten.

2. Herfstanemoon: een kleurrijk tafereel in elk herfstbloemperk

De herfstanemoon wordt ook wel Japanse anemoon genoemd, en is verkrijgbaar met roze, witte en paarse bloemen. De herfstanemoon bloeit van juli tot diep in oktober, en zal je tuin kleur geven in de herfst. Het zijn gemakkelijk te onderhouden planten die prima in de halfschaduw of schaduw kunnen groeien, de grond moet wel humusrijk zijn en niet al te droog. Plaats je een herfstanemoon in een pot, kies dan voor een grote pot en geef ze voldoende water.

3. Lampenpoetsergras: een juweel voor elke tuin

De pluimvormige en borstelige zwarte bloempluimen die sierlijk overhangen geven een decoratief en speels karakter. Lampenpoetsergras is één van de meest toegepaste siergrassen in tuinen. In de herfst verkleurt ze naar goudgeel. Wanneer de herfstzon door het gras schijnt, vlammen ze in dat lage licht ragfijn op. Vervolgens verdrogen ze en blijven ze de hele winter aan de plant. Snoei ze niet af, maar geniet ervan als de vorst er een glinsterend laagje rijp op heeft afgezet!

4. Viburnum: een kleurrijk contrast in koude maanden

De Viburnum is een fantastische bloeier. De knoppen worden in het najaar gevormd en zijn wit en roze van kleur. De knoppen sieren de heester in de winter, om vervolgens in januari met talloze bloemen tevoorschijn te komen. De Viburnum struik zorgt voor een kleurrijk contrast in de koude maanden en is een makkelijk te onderhouden plant. De bloemen verspreiden een heerlijk zoete geur, die van ver te ruiken is.

5. Wilde Wingerd: hoe meer zon, hoe roder het blad

De Wilde Wingerd is een klimplant met ongetwijfeld de mooiste herfstverkleuringen. Hoe meer zon er is, hoe roder het blad. Het is een prachtige klimplant waarmee je saaie tuinmuren omtovert in een schitterend kleurenpalet waar vogeltjes graag hun nest bouwen. Leuk weetje: groene gevels zorgen ervoor dat ze minder opwarmen en ook minder warmte verliezen, hiermee vormt de Wilde Wingerd een goede isolatie.