9 tips uit grootmoeders tijd om slakken uit je tuin te houden

16/08/2018

Slakken kunnen lelijk huishouden in je tuin. Ze zijn dol op jonge planten en voor je het weet, is al je gezwoeg een maat voor niets geweest. In dit artikel ontdek je hoe je op een milieuvriendelijke manier van slakken af kunt geraken.

Tuiniers gebruiken vaak korrels om komaf te maken met slakken, maar die zijn meestal schadelijk voor vogels en zelfs je huisdieren. In grootmoeders tijd deden ze het in ieder geval anders, met meer respect voor het milieu.

1. Opruimen

Elke avond de mouwen opstropen en eraan beginnen: raap de slakken op en laat ze weer los, ver weg van je plantjes. Vogels en egels zullen ze wel als maaltijd nuttigen.

2. Bier

Neem een bekertje, graaf deze half in – dichtbij de planten die je het meest wil beschermen – en giet er bier in. Slakken zijn aangetrokken tot het brouwsel en zullen er uiteindelijk intuimelen. Herhaal dit elke twee tot drie dagen.

3. Maïzena

Slakken eten ook maïzena, zonder dat het goed voor ze is. Integendeel zelfs, want maïzena doet hun maag uitzetten en uiteindelijk ontploffen. Plaats dus een omgekeerde pot met maïzena in de grond en verspreid ongeveer twee koffielepels van het goedje in de buurt van waar de slakken zitten. Herhaal dit zo vaak als nodig.

4. Een houten plank

Leg de houten plank (of een stuk karton of zelfs een tegel) op de grond. De slakken zullen zich eronder verzamelen voor de eerste zonnestralen een nieuwe dag inluiden. Het enige dat je te doen staat, is de plank omdraaien en de slakken verwijderen.

5. Zout

Creëer rond je moestuin een grens met zout. Slakken zullen zich geen weg meer kunnen banen. Let op: als het regent, zal je wellicht opnieuw beginnen.

6. ‘Vriendelijke’ planten

Gember, look, bieslook, munt, andijvie, boerenkoop en broccili stoten slakken af maar doden ze niet.

7. Kevers

Kevers zijn de natuurlijke vijand van slakken, escargo’s, larven… Introduceer ze in je tuin in het begin van de lente.

8. Nog hoger in de voedselketel

Vogels zoals roodborstjes en gaaien zijn verlekkerd op slakken. Da’s ook het geval bij kippen en eenden. Heb je een vijvertje, zorg er dan voor dat er padden inzitten. Egels trek je dan weer aan door dode takken en bladeren in je tuin te laten liggen.

9. Zand en eierschalen

Leg eierschalen of verspreid zand rond je planten. Dit zorgt voor een barrière waar slakken niet doorkunnen.