Droogte, een reden om je gras NIET af te rijden

23/07/2018

De aanhoudende hittegolf en de bijhorende droogte richten veel schade aan aan grasperken. Als we de weerman mogen geloven, zal het er niet meteen op beteren…

Is het gras in je tuin bruin geworden? Da’s niet abnormaal. Buiten zeer regelmatig en overvloedig water sproeien, valt daar tijdens deze warme periode bitter weinig aan te doen. Wat je zeker niet mag doen, is het gras afrijden. Dat komt omdat gras spoorelementen bevat die, eens geknipt, niet meer terugkomen waardoor je grasperk ten dode opgeschreven is.

Waarom het gras bruin wordt? Dat komt omdat het in een soort ‘zomerslaap’ terechtkomt: het wordt droog en lijkt dood, zonder dat in werkelijkheid te zijn. Het deel tussen de stam en de wortel is dan namelijk nog springlevend. In dat geval volstaat het dus om weelderig met water te sproeien om de groeispurt in te zetten.

Weet alvast dat zo’n ‘zomerslaap’ niet permanent is. Als ze een zestal weken aanhoudt, riskeert het gras af te sterven. Blijven sproeien is alweer de boodschap, maar weet dat het niet zomaar overal mag. In Wallonië (voorlopig) nog wel, in Vlaanderen wordt momenteel gevraagd om dat niet te doen.