Zo creëer je een waterbron in je tuin

30/06/2018

Als je nieuwe huis geen zwembad of bubbelbad heeft, bestaan er nog wel 1.001 manieren om een waterbron in de tuin te installeren. Het gaat dan niet om zwemmen of pootjebaden, maar eerder om te genieten van de ontspannende werking van water.

Een vijvertje is simpel: je neemt een grote, waterdichte bak (van hout, zink of zelfs hars), die een diameter heeft die groot genoeg is en zet het op een stabiele ondergrond. Je schept er tuinaarde in (omdat dit zwaar en kleiachtig is). Dan maak je een soort van oevers om wat reliëf aan het vijvertje te geven. Daarvoor gebruik je dun stukje blik dat u in de aarde op de bodem legt. Let erop dat dit niet boven de rand van de bak uitkomt. Vervolgens plant je de oeverplanten en vul je het op met een mengeling van aarde en grind. Plant waterplanten en semi-waterplanten (hiervan staan de wortels onder water maar de bladeren en bloemen buiten het water). Denk aan waterhyacinten, lotussen en lelies.

Reliëf aanbrengen

Als je wat groters wilt, kunt u kiezen voor een echte waterbron. Daarvoor zal je moeten graven en grond moeten verplaatsen. Voor een waterbron van ongeveer 8 bij 3 meter zijn 3 diepteniveaus nodig: 20 centimeter diepte aan de rand voor de planten die bijdragen aan de waterkwaliteit, de ene helft ongeveer 60 centimeter diep en de andere helft 1 meter diep. Op de bodem van het bassin zorgt pvc vijverfolie voor de waterdichtheid. Deze wordt van de bodem gescheiden door een vliesdoek. Voorzie ook een filtersysteem en een pomp die het water afvoert via een waterval.

De prijs van je vijver in de tuin zal uiteraard afhangen van de grootte en de gebruikte materialen. Vijverfolie bijvoorbeeld bestaat in verschillende kwaliteiten en diktes. Weet in ieder geval dat hoe dikker het folie is, hoe steviger. Voor vijverfolie moet je op ongeveer 3 tot 10 euro per vierkante meter rekenen. Als je een voorgevormd bassin verkiest, beginnen de prijzen op 50 euro. Voor vliesdoek van geotextiel moet u rekenen op ongeveer 1,50 euro per vierkante meter. Wat accessoires en filters betreft, hangt alles af van de kwaliteit en de plaats van aankoop. Je vindt al een filtersysteem voor 250 tot 300 euro.