Zo creëer je je eigen Japanse tuin

12/06/2018

Verlang je naar stilte en rust? Overweeg dan een Japanse tuin! Aan welke elementen geef je de voorkeur, en welke materialen moet je gebruiken? Wij helpen je verder…

Het is niet te ontkennen: Japanse tuinen stralen stilte, rust en een staat van zen uit. Het zijn afdrukken van spiritualiteit, worden gezien als schilderijen en schijnen altijd kalmerend en rustgevend te werken. Gelukkig hoeven Japanse tuinen niet alleen in Azië voor te komen. Dat treft goed… Waarom creëer je er thuis niet een?

Een Japanse tuin is in de eerste plaats een gelukkige combinatie van mineralen en planten. Wanneer je aan een Japanse tuin denkt, zie je een voorgrond met een watersteen, enkele planten en een combinatie van stenen en bomen met op de achtergrond bijvoorbeeld een heg van bamboe.

Yin en yang

In een Japanse tuin vind je geen rechte lijnen. Je speelt meer met asymmetrie, terwijl de planten en rotsen de tuin structuur geven – geen beton, randen of omheiningen. De verschillende stukjes van de tuin moeten mooie asymmetrische vormen en zo een goed evenwicht creëren om ervoor te zorgen dat er rust ontstaat. Het is een soort mix tussen yin en yang, tussen vol en leeg, om echt evenwicht te garanderen.

Daarom kiest men ook planten die ademen! Het is aan jou om stevige planten te kiezen zoals eiken, vruchtbomen, hazelaren, dennen, hinoki cipressen, Japanse iepen of Japanse esdoorns, maar ook grondbedekkende planten, bomen van de prunus-familie (zoals de Japanse kers), mos, varens en bamboe. Natuurlijk moet je bij de keuze van planten rekening houden met het klimaar, de wind en de ligging van de tuin.

Oneven getallen

Let op: een Japanse tuin geeft de voorkeur aan oneven getallen, wat positieve symbolen voor voortreffelijkheid zijn. Je plant dus niet per twee of vier, maar liever per drie, vijf of zeven. Hetzelfde geldt voor rotsen en andere decoratie-objecten. Alles in de geest van openheid en ruimte.

In een Japanse tuin respecteer je de ruimten tussen de elementen om ze te laten ademen en ze in hun waarde te laten. Geen warboel, maar eerder een uitgedachte en ingerichte tuin. Geen vloekende decoratiestijlen. Soberheid heeft de overhand, net zoals eenvoud.

Ishi, kesako ?

Geen ongepaste vermenigvuldiging van grote elementen zoals fonteinen, watervallen of bruggen. Kies altijd voor doffe en ruwe tonen, niet voor glimmend. Plaats bijvoorbeeld Japanse stappen van grijze, rechthoekige stenen tegels, een terras van hout en paaltjes van leisteen. Je kunt stenen gebruiken die “Ishi” genoemd worden, die lijken alsof ze door de tijd versleten zijn én die je in de natuur kunt vinden – gerangschikt in oneven getallen natuurlijk.

Over materialen gesproken, geef ook de voorkeur aan natuurlijke elementen om overeen te stemmen met de rijke Japanse natuur. Zeg nee tegen synthetisch en plastic.

Water en verlichting

Nu over water. Het is er in elke Japanse tuin, in de vorm van een vijver, een klein reservoir, een waterval of een fontein. Enkele vierkante meters volstaan, en hoe fijn is het vervolgens om het stromen van het water te horen en te kijken naar de kleine vogeltjes die er komen drinken!

Voeg mooie verlichting toe (die decoratieve waarde toevoegt aan een of meerdere elementen zoals een reservoir, een grote steen of de bamboe-heg) en enkele Japanse decoraties zoals een lantaarn of een mooi houten tafeltje.

De weg is het belangrijkst!

De route die je door je Japanse tuin maakt, is als een reis die de bezoeker uitnodigt tot concentratie en aandacht. Weet dat het niet romantisch hoeft te zijn. Het is net een natuurlijke plek, een beetje ruw mag dus zeker.

Vergeet uiteindelijk niet dat tuinieren of door de tuin wandelen ook therapeutisch kan werken. Het is daarom goed om de tuin te creëren met in het achterhoofd het stimuleren van de zintuigen en het ervaren van gevoelens. Een Japanse tuin is daar perfect voor. Twijfel niet, je zult uitgebreid van je Japanse tuin genieten wanneer je erin kunt relaxen…