Onze 7 favoriete tuinafsluitingen

2/05/2018

De keuze aan materialen voor een omheining is zo groot, dat het niet altijd gemakkelijk is om hier wegwijs in te raken. Er zijn echt duizenden mogelijkheden naar gelang uw wensen, uw behoeften, de stijl van uw tuin (of terras) en uw budget! Wij gaan er samen met u doorheen en hebben uit de meest populaire omheiningen zeven soorten gekozen om aan u te presenteren.

Nee, u wilt nog steeds niet dat uw buren u zien terwijl u aan het zonnen bent en u wilt ook niet dat ze meteen deelnemen aan de barbecues met vrienden… Het afbakenen van uw stuk grond kan de stand van zaken tussen u en uw buren veel duidelijker maken, vooral als het aankomt op het onderhoud van de stukken die zich ‘op de grens’ bevinden.

Ooit stonden omheiningen gelijk aan paaltjes in de grond, op min of meer gelijkmatige afstand van elkaar en met elkaar verbonden door een soort van hekwerk. Dit type omheining werkt prima en kan een ‘rustieke’ touch aan uw tuin geven, maar is wat betreft afscherming en veiligheid net de koffer van een nudist!

De houten omheining

Dit is een van de populairste modellen. Vooral omdat dit model gemakkelijk te installeren is, goed werkt en perfect afschermt. Daarnaast is de keuze aan materiaal enorm: van bamboe tot geïmpregneerd hout via gevlochten panelen… Er zit zeker een oplossing tussen die u bevalt! Feit is wel dat tegenover deze overduidelijke voordelen een onderhoud staat dat op de lange termijn vervelend wordt. Weet ook dat de startmodellen van het assortiment een heel relatieve weerstand hebben en dat sommige gemakkelijk omwaaien bij rukwinden.

Het hekwerk

Het hekwerk is zonder twijfel de simpelste en goedkoopste manier om uw tuin te omheinen. Er zijn verschillende soorten: duurdere of goedkopere, en hekwerken die lastiger of gemakkelijker te plaatsen zijn. Als de transparantie van dit hek niets voor u is, bedenk dan dat een klimplant alles gemakkelijk kan bedekken. Er bestaan synthetische varianten als het onderhoud van deze plant u afschrikt!

Het beton

Nee, een betonnen omheining is echt niet per se lelijk of ontdaan van alle elegantie. Vandaag de dag is het prima mogelijk om het beton een beetje aan uw wensen aan te passen. Het grootste voordeel is natuurlijk de robuustheid. Zelfs als u op een hoek woont en uw huis vaak heftige winden vangt houdt deze omheining zich goed. Het onderhoud is zo goed als nul. Een goede keuze, maar een die een iets hoger budget impliceert als u beroep doet op een professional voor een onberispelijk resultaat.

De omheining van planten

Of het nu om een haag, dennenbomen of een andere plantensoort gaat: dit type omheining heeft het enorme voordeel om uw tuin geweldig af te schermen terwijl de stijl van uw tuin behouden blijft. Een haag kan decennia lang meegaan, maar om te voorkomen dat de haag uw tuin overneemt of te snel wegkwijnt, moet u deze omheining liefdevol verzorgen. Maar goed, een laatste, misschien belangrijk, detail: sommige planten verliezen hun bladeren in de winter en maken uw omheining zo doorzichtig…

PVC

‘Le plastique, c’est fantastique,’ zingt Elmer Food Beat… En dat is niet onwaar: plastic kan vele vormen aannemen, omheiningen van plastic vergaan niet, vragen bijna geen onderhoud en zijn over het algemeen voor een goed prijsje te verkrijgen. Feit is wel dat sommigen vinden dat het dit materiaal aan ‘charme’ en ‘elegantie’ ontbreekt…

De schanskorven

De laatste mode! Een hekwerk vol kiezels, grind, schors, en al wat u zich ook maar kunt voorstellen… Het onderhoud is gering, maar de installatie kan afhankelijk van de grootte van uw omheining werkintensief zijn. Wat de prijs betreft, houd er rekening mee dat dit een van de duurste omheiningen op de markt is! Dat is de prijs die u betaalt voor een omheining van hoge kwaliteit die lang meegaat.

Aluminium

Zeker, de prijs kan u onmiddellijk afschrikken. Maar aluminium weet u te verleiden met zijn lichtheid en duurzaamheid. Een omheining van aluminium lamellen biedt waardig weerstand aan het weer en de tijd. In tegenstelling tot ijzer roest dit materiaal niet!