Tuin uitbreiden met een stuk landbouwgrond: mag dat?

18/01/2018

Je hebt de kans om een stuk landbouwgrond aan te kopen dat achteraan je tuin grenst. Mag je dat dan gebruiken om er je tuin mee uit te breiden? En mag je er bijvoorbeeld ook een tuinhuis op zetten?

Het kopen van een stukje landbouwgrond achter je tuin kan een goedkope oplossing zijn om over meer grond te beschikken. Weet dan wel dat je er niet zomaar onbeperkt alles mee kan doen.

Er zelf gebruik van maken

Als je een stuk landbouwgrond kan kopen achter je tuin waarop geen pachter zit, dan heb je het recht om dat zelf te gebruiken. Je kan er dus perfect je tuin mee uitbreiden. Alleen zijn er grenzen aan wat je er allemaal zoal mee kan doen.

Landelijk karakter behouden

In het gebruik dat je van het stuk landbouwgrond maakt moet je het landelijk karakter daarvan respecteren. Zo is het perfect mogelijk om het te gebruiken als speelweide voor je kinderen, er groenten op te telen of het te gebruiken als een weide waarop je een aantal kleine dieren zet. Eventueel kan je er daarbij zelfs een stal op bouwen. Hiervoor heb je mogelijks wel een vergunning nodig.

Er zijn grenzen

Je mag op het stukje grond integendeel geen zwembad aanleggen. Het is al eveneens uit den boze er een tuinhuis op te zetten of een poolhouse. Ook vaste speeltuigen voor je kinderen zet je er maar beter niet. Wat daarentegen wel kan is dat je er verplaatsbare zaken opzet zoals verplaatsbare goals voor je kinderen die er geregeld een partijtje voetballen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}