Uw huis inrichten als studentenkoten : wat zijn de regels?

2/09/2011

kotDe lessen aan de universiteit beginnen binnenkort weer! Als u een grote familiewoning of een appartementsgebouw heeft, is verhuren aan studenten een origineel idee om bij te verdienen. Maar opgelet, de regels die u moet respecteren zijn anders in Wallonië als in Brussel.

Koten maken in Wallonië: veel werk?

U heeft eerst een toelating van stedenbouw nodig, zelfs als u geen werken uitvoert. Die toelating, die u verkregen hebt bij de gemeente waar uw gebouw staat, is twee jaar geldig (de duur kan ook verlengd worden onder bepaalde voorwaarden). Tel een maximum van 95 dagen tussen de indiening van uw dossier en het verkrijgen van de toelating.

U hebt eveneens een toelating tot verhuren nodig; na de inspectie van uw gebouw (de veiligheid, de hygiëne en de uitrusting), een officieel erkende onderzoeker beslist dan of u werken moet uitvoeren of u een conformiteitsattestering krijgt. Met die attestering kunt u een vergunning aanvragen bij de gemeente, die u dan binnen de 15 dagen krijgt en die 5 jaar geldig is.

Studentenverblijven in Brussel

Net zoals in het zuiden van het land is er een toelating van stedenbouw nodig. De conformiteitsattestering bij het gewest is enkel verplicht als u volledig bemeubelde kamers verhuurt of kamers met een oppervlakte van minder dan 28 vierkante meter (dat is zo bij koten). Een ander verschil met Wallonië is dat die attestering 6 jaar geldig is.

In de twee gewesten is een schriftelijke huurovereenkomst verplicht.

Bron: http://www.notaris.be

Bron afbeelding: http://www.views.be