Nieuwe luxueuze woningen voor studenten in Louvain-la-Neuve

22/09/2011

Terwijl de ULg (Universiteit van Luik) een rapport publiceert waarin het een tekort aan koten in LLN (Louvain-La-Neuve) aanklaagt, creëert Eckelmans Immobiliën een polymiek door een dubbel complex te bouwen op enkele meters van de Grote Markt van LLN. Kostprijs van het project: 44 miljoenen euro.

Gaan we naar een explosie van de huurprijzen in Louvain-La-Neuve?

De Residentie Lovano en de Residentie Ladeuze zijn goed voor een honderdtal extra woningen voor de studentenstad in Waals-Brabant. Dat is te weinig om een tekort op te vullen van enkele honderden woningen, volgens een recente studie van de ULG. En te duur volgens de AGL (Assemblée Générale des étudiants de Louvain, een vereniging die het opneemt voor de studenten); terwijl wonen in LLN financieel al niet gemakkelijk is (de gemiddelde huurprijs van een kot in LLN komt overeen met de gemiddelde huurprijs van een studio in Luik), grenzen de prijzen van die nieuwe woningen van Eckelmans tegen de 400 euro per maand. Dat is schadelijk voor de sociale diversiteit van de stad, aldus David Mendez, voorzitter van de AGL.

De projectontwikkelaar daarentegen zegt dat de hogere huurprijs gerechtvaardigd wordt door de voorziene uitrusting: zonnepannelen, een topisolatie, een fitnesszaal, sauna, congiërgewoning, enz. Het complex biedt ook mini-lofts aan (tegen een huurprijs van 665 euro zonder kosten).

Wat er ook van is, het is te laat om nog eigenaar te worden, aangezien het geheel op een recordtijd verkocht werd (75.000 euro per kot en 200.000 euro per flat).

Louvain-La-Neuve, stad van de seniors?

De volgende immobiliënprojecten van die omvang in LLN zullen de bouw van een driesterrenhotel en een bejaardentehuis zijn. Daarom stelt Jean-Marc Nolet, Waals minister van Huisvesting, voor om de budgetten die normaal voorzien waren om sociale woningen te bouwen, nu te besteden aan de bouw van nieuwe koten.

Bronnen: http://www.tvcom.be; http://www.rtbf.be

Bron afbeelding: http://www.tvcom.be