Op kot in Brussel: een populaire oplossing!

28/11/2012

Daar ben je dan! Je hebt zonet te horen gekregen dat je tot de universiteit bent toegelaten voor je nieuwe academiejaar. Nu moet je enkel nog één ding regelen voor je aan je nieuwe jaar kunt beginnen: een appartement vinden!

Je hebt overal inlichtingen gewonnen, maar een studio blijkt onbetaalbaar te zijn … Gelukkig is er nog een andere oplossing: een kot zoeken!

Wabliefteru?

Een kot is een verblijfplaats voor studenten, want ze wordt meestal verhuurd voor een periode van 10 tot 12 maanden (periode die overeenkomt met een academiejaar). Je kunt de huurovereenkomst wel tot 3 jaar verlengen, dus geen zorgen als je langer wilt blijven.

Over het algemeen bestaat een kot uit één kamer met een paar meubels (bureau, bed enz.). De gemeenschappelijke ruimtes deel je met andere huurders.

Op zoek naar een kot in Brussel: een handleiding

Ga eerst te raden bij de universiteit waar je bent ingeschreven, want die kan je soms doorverwijzen naar privé-instellingen zoals Appartager.be (die koten en andere woningen aanbiedt) of haar eigen studentenverblijven.

Ga vervolgens gericht op zoek in een bepaalde wijk. Blijf daarbij zo dicht mogelijk bij je universiteit. We maakten een lijstje met interessante wijken:

  • De campus vanSolbosch: veel cafeetjes, restaurants en winkels vlakbij, wat deze buurt perfect maakt voor alle Brusselse studenten.
  • Aan de andere kant van het kerkhof van Elsene (ten opzichte van de campus van Solbosch) ligt de campus van de Pleinlaan, waar ook veel studenten zitten. Je vindt er veel koten voor heel interessante huurprijzen. –Ook de campussen van Sint-Lambrechts-Woluwe en Anderlecht staan bekend om hun studentenleven.

Een paar tips om je zoektocht te vergemakkelijken

Verlies geen tijd en begin snel te zoeken. En neen, je moet er echt niet aan twijfelen: dit type van verblijf is heel gegeerd onder studenten, en de vraag is vaak veel groter dan het aanbod. Begin er dus niet op het laatste moment aan, want je zou wel eens van een kale reis kunnen terugkomen!

Breng zo snel mogelijk een bezoek. Zo kun je alvast de sfeer opsnuiven en de buurt aanvoelen. Dit is heel belangrijk als je je goed wilt voelen op je kot.

Spreek je netwerk aan. Je bent wel naar de faculteit gestapt, maar heb je er ook aan gedacht andere studenten te raadplegen? Familie die misschien in Brussel woont? Vrienden? Je netwerk reikt je misschien wel een fantastische tip aan (annulering, verhuizing van een huurder enz.).

Neem tot slot je tijd om de huurovereenkomst goed door te nemen en na te gaan of het niet in je nadeel werkt.

Je bent nu helemaal klaar om de grote stap te zetten en naar je kot te verhuizen!