7 tips voor als je gaat samenwonen met vrienden

29/09/2016

Een woning of appartement delen is echt niet enkel voor studenten weggelegd. Meer en meer mensen opteren om de kosten te delen en samen te gaan hokken, vaak als vrienden. Om dit zo harmonieus mogelijk te laten verlopen, geven we jullie alvast enkele vuistregels mee om er een succes van te maken.

 

Maak duidelijke afspraken 

 
Goede afspraken maken goede vrienden is echt geen loos begrip. Over belangrijke zaken zoals verzekeringen, kosten en gebruik van ruimtes maak je maar beter op voorhand duidelijke afspraken. Zorg dat ook iedereen in huis deze afspraken heeft en ook naleeft. 
 

Heb respect voor elkaars materiaal

 
Je neemt niet zomaar spullen van iemand anders. Nee, je vraagt of je materiaal mag gebruiken of lenen. Dat voorkomt heel wat ergernissen. 
 

Respecteer de persoonlijkheid van de ander(en)

 
Elk vogeltje zingt zoals hij/zij gebekt is. Terwijl de ene liever op zijn eentje een boek leest is de andere wat uitbundiger. Als je in dezelfde woning samenwoont, komt dit nog duidelijk tot uiting. Respecteer elkaars eigenheid. Geef duidelijk aan wat je leuk vindt en wat je irriteert, zo voorkom je onderhuidse spanningen. 
 

Laat de klusjes niet opstapelen 

 
Elke dag moeten er klusjes uitgevoerd worden. Een schoon huis is essentieel en zorg daar dan ook voor. Een beurtrol of een duidelijk takenpakket voor elke bewoner kan hier een oplossing bieden. 
 

Hou de administratie op orde

 
Zit geregeld samen over de administratie van de woonst. Eén verantwoordelijke werkt hier het makkelijkst. Waardeer deze persoon hiervoor, maar zorg wel dat de taken worden uitgevoerd. 
 

Investeer in mekaar

 
Breng tijd met mekaar door, dat zorgt voor een goede sfeer. Dit hoeft echt niet altijd binnen de muren van het huis te zijn. Trek er samen op uit en beleef samen dingen. Irritaties worden zo voorkomen en je kweekt veel meer begrip voor elkaar. 
 

Communiceer open 

 
Misschien nog wel het belangrijkste: praat met mekaar. Praat frustraties en irritaties uit en benoem zaken op een respectvolle manier. Laat in geen geval zaken die je storen escaleren. 
 
Tekst: Kevin Stickens
 
{{NEWSLETTER_BOX}}