Studentenkot: 5 tips om je er goed te voelen voor weinig geld

7/09/2021

Binnenkort start het schoolseizoen terug, wat betekent dat een aantal studenten voor het eerst een eigen stek zullen zoeken. Omdat de middelen vaak beperkt zijn, moet die kleine ruimte inrichten ook geen fortuin kosten.

1. Weten wat je nodig hebt… en je aan je lijstje houden

Als je voor een bemeubeld kot gekozen hebt, blijft je lijst beperkt tot servies, linnengoed, toiletartikelen en wat kleren. Wat de keuken en de schoonmaakspullen betreft: stel de vraag aan de eigenaar. In sommige gevallen is de keuken gemeenschappelijk en voorzien van alles wat je nodig hebt, en stofzuigers worden soms ook door de eigenaar ter beschikking gesteld.

In het geval van een onbemeubeld kot zijn de zaken iets ingewikkelder. Maar aangezien de ruimte beperkt is, zal je je moeten inhouden wat meubels betreft. Vermijd tweepersoonsbedden, die meestal alle ruimte in beslag nemen. Neem in plaats daarvan genoegen met een eenpersoonsbed of een slaapbank. Maar voordat je beslist om voor die laatste te gaan, controleer je best eerst het comfort ervan, ook in de bedstand!

Vergeet niet een bureau met een stoel en, als je nog een beetje ruimte over hebt, een tafeltje met twee stoelen, zodat je in privacy kan eten wanneer nodig. Een kleine koelkast is altijd welkom, maar denk eraan dat je eerst met je andere huisgenoten en huisbaas moet overeenkomen: je zal meer energie verbruiken! Tenslotte kan het lawaai van de koelkast sommigen storen tijdens het studeren of ‘s nachts.

2. Afspraken maken met de vorige huurder

Vind je de aankleding van de vorige huurder mooi? Kijk of je zijn meubels niet kan overkopen! Dat is altijd een goedkoper dan nieuw… Als dat niet mogelijk is, is er nog altijd de tweedehandsmarkt…

3. Doe-het-zelver worden

Een kleerkast maken, een plank, een nachtkastje of een zetel is immers niet heel moeilijk! Als je een beetje handig bent, wapen je dan met palletten en hout om de meubels van je dromen te maken! Behalve dat ze op maat gemaakt zijn voor je woonruimte en wat erin moet komen, zijn handgemaakte meubels ook heel erg hip en… perfect om indruk te maken op je vrienden!

4. Maximaal verlichten!

Het basisadvies op het vlak van decoratie is om donkere verf te vermijden, die de neiging heeft de kamer visueel te verkleinen. Kies daarom voor lichte verfkleuren en een paar spiegels om de ruimte groter te maken. Voeg een paar onderhoudsvriendelijke groene planten toe en klaar is kees!

5. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van promoties!

Tenslotte geven sommige winkels aan het begin van het schooljaar grote kortingen.