Coronavirus: 5 tips om te leven op kot!

12/10/2020

Duizenden studenten hebben het nieuwe academiejaar aangevangen. Voor heel wat van hen is wonen op een kot tijdens de gezondheidscrisis een ware uitdaging.

Door een aantal aanbevelingen, zoals de social distancing, te volgen, is het nochtans mogelijk om in een gemeenschap te leven.

Toon Dirckx, specialist in studentenhuisvesting bij Quares Student Housing, dat koten verhuurt in Antwerpen, Gent, Brussel en Luik, geeft vijf tips om beter om te gaan met de coronafobie die aan het begin van dit academiejaar in studentenhuizen leeft.

Zorg voor een sterke internetverbinding

Altijd en overal een internetverbinding hebben, klinkt logisch. Ook al brengen studenten tegenwoordig meer tijd door op kot en moeten ze heel wat lessen online volgen, internetproblemen kunnen nog steeds voorkomen, zeker in kleine studentenhuizen die opgedeeld zijn in meerdere kamers en waar vaak geen goede verbinding aanwezig is.

Volgens Toon Dirckx is “een abonnement met lage snelheid onvoldoende wanneer 8 studenten tegelijkertijd streamen. Zorg dus dat je een voldoende snelle internetverbinding hebt, of vraag aan de eigenaar om dat in orde te brengen, zodat je je online lessen zonder problemen kan volgen.

Maak duidelijke afspraken over het gebruik van de keuken

Thuis blijven betekent dat je ook vaker thuis zal eten. “Maak van in het begin duidelijke afspraken over het gebruik van de keuken, want het zal niet gemakkelijk zijn om die alle dagen proper te houden. Maak een duidelijke planning door aan elke persoon een taak toe te wijzen en hang die op in de gemeenschappelijke keuken”, adviseert de expert.

Aan de andere kant kan de huidige situatie een goede gelegenheid zijn om samen te koken in je kotbubbel, in een aangename en gezellige sfeer. Denk eraan, als dat mogelijk is, een raam open te zetten als je met je kotgenoten eet. Zorg ook dat er minstens twee flessen ontsmettingsgel aanwezig zijn in de keuken. Gebruik die vaak en houd voldoende afstand.

Respecteer je bubbel

Over het algemeen deel je de keuken en andere ruimtes met 8 studenten. Zij maken deel uit van je kotbubbel. Dat is een alternatief voor je gezinsbubbel. Jullie mogen samen eten, koken en plezier maken. Er worden ook activiteiten georganiseerd in de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw voor de studenten die er wonen. Je moet echter de contacten tussen de verschillende kotbubbels van het gebouw beperken. Kotavonden met externe personen blijven verboden zolang het systeem van kleurcodes van toepassing is. Externe bezoekers zijn niet toegelaten in gemeenschappelijke ruimtes, maar als je bezoekers moet ontvangen, bijvoorbeeld voor een groepswerk, draag je een mondmasker en verlucht je de ruimte goed”, gaat Toon Dirckx verder.

Houd je facturen in de gaten

“Als je de raad van de virologen opvolgt en thuis blijft tijdens het weekend, let er dan op dat je energieverbruik zal stijgen”, voegt Dirckx toe. “Denk aan extra verwarming, water, gebruik van de wasmachine. Gebruik water en elektriciteit met mate. De factuur kan snel stijgen, zeker in oude gebouwen waar de verwarming nog op elektriciteit is. Vermijd nare verrassingen door je voorschotbedrag na te kijken.

Wees solidair!

Om het academiejaar zo goed mogelijk te laten verlopen, evalueren de universiteiten constant de geschiktheid van de leslokalen, los van de kleurcodes. Het is dus aangeraden elke ochtend je agenda te raadplegen om te controleren of de lessen nog fysiek doorgaan of niet. Niet iedereen zal dat systematisch nakijken. We kunnen dus alleen maar aansporen tot solidariteit. Een groep op Whatsapp of Facebook is altijd handig om elkaar op de hoogte te houden van de organisatie van de lessen”, concludeert de expert.