Terug naar school: welk studentenkot kiezen?

20/08/2020

De kotenjacht is weer geopend! Het is tijd om je kot te kiezen voor de start van het nieuwe academiejaar. Maar welk type kot kies je? De kotmadam, studio, cohousing en alle andere opties hebben heel wat voordelen, maar ook nadelen. Hieronder lees je onze tips om het beste type studentenverblijf te kiezen.

Cohousing

Dit soort verblijf wordt erg gewaardeerd door studenten. Het helpt om de huurprijs van een huis of appartement te drukken. Je deelt de gemeenschappelijke ruimtes met maximaal 3 tot 5 personen (keuken, badkamer, wasplaats enz.). Kleine tip: kies voor een cohousing met vrienden die je al kent en met wie je goed kan opschieten.

Bij de kotmadam

Ideaal voor wie op zoek is naar rust, want hier woon je in bij de eigenaar. In geval van nood is de verhuurder onmiddellijk bereikbaar. Je moet wel een regeling treffen met de eigenaar als je bezoek wil ontvangen of avondjes wil organiseren.

Het studentenhuis

Iedereen heeft zijn eigen kamer, maar al de andere ruimtes worden gedeeld. In tegenstelling tot cohousing, beschikt een studentenhuis over een tiental kleine, bemeubelde kamers. Over het algemeen zijn er meerdere toiletten en douches.

De studio

Een studio is perfect voor studenten die graag rust en privacy willen. Het is over het algemeen ruim, uitgerust met een keuken, badkamer, toilet en een woonruimte die vooral koppels zal kunnen charmeren. Jammer genoeg is dit soort pand wel duurder.