Een voorgevel die indruk maakt? Verander het uitzicht van uw woning!

24/02/2014

Gevelbekleding is bepalend voor de look van uw woning. Een goede materiaalkeuze is dus van groot belang om een uniek cachet te geven aan uw thuis.

Op dat gebied zijn de mogelijkheden zeer talrijk. Een klein overzicht.

De gevelsteen

De gevelsteen blijft het meest gebruikte materiaal om de gevel mee op te trekken. Het vormt een mooi compromis gezien er geen echte nadelen aan verbonden zijn en het nooit een slecht resultaat geeft.

Een voordeel van bakstenen is dat ze het water snel absorberen en even snel weer afgeven, wat goed is voor de isolatie. Ze zijn bovendien ook vormvast.

In het geval van een gemetste gevel speelt het voegwerk ook een belangrijke rol, gezien dat 20 tot 25% van het muuroppervlak beslaat.

– Een grijze voeg geeft een donkerder uitzicht, een beige voeg geeft een egalere schijn, terwijl een witte voeg de steen beter tot zijn recht laat komen.  

– Kleur op kleur wordt gebruikt om homogene muurvlakken te creëren, maar ontbreekt misschien wat aan reliëf.  

– Een nieuwe trend in het verwerken van gevelstenen is om ze te verlijmen in plaats van ze te voegen. Op die manier is het gekleurde vlak homogeen en de muur massiever.

Facade Maison différents styles sur Immovlan.be

De alternatieven voor baksteen…

Betonsteen is een geloofwaardig alternatief voor baksteen.

Het is goedkoper, steviger en drukvaster.

De betonnen gevelsteen moet wel met precisie gemetst worden en dat vereist de knowhow van een professional. Dit soort gevelbekleding is ook in meerdere kleuren verkrijgbaar, waardoor het mogelijk is om verschillende, persoonlijk afgestemde combinaties te maken. De meeste fabrikanten voegen kwarts toe, wat zorgt voor kleine schitteringen in de steen.

Hout wordt overal voor gebruikt, ook om gevels aan te kleden.

Het is eenvoudig te plaatsen en geeft toch een aparte, esthetische toets.
Kies een houtsoort die voldoende weersbestendig is, gezien ze blootgesteld zal worden aan alle weersomstandigheden. Voor bepaalde houtsoorten zal een extra beschermingslaag nodig zijn.

Metalen zoals zink, aluminium of koper zijn erg in de mode.

Indien ze eerst een beschermingslaag krijgen, behouden ze hun originele kleur.

En daarnaast…

Andere soorten bekleding, afkomstig uit de industriële bouwwereld, worden ook gebruikt om gevels mee aan te kleden, om de zeer gevraagde, industriële look te creëren.

Enkele andere gebruikte materialen zijn: glazen bouwstenen, die bestaan in een breed kleurenpalet, een goede thermische isolatie bieden en daglicht doorlaten; keramische tegels, de moderne variant van de baksteen; groene bekleding, een nieuwe techniek om de gevel een natuurlijke toets te geven; en ook plastic.