Steeds meer Belgen renoveren hun woning

28/08/2014

Volgens recente cijfers van de Federale Overheidsdienst Financiën telt België 4,44 miljoen gebouwen (huizen, kastelen, flatgebouwen, appartementengebouwen, boerderijen…).

immovlan - De keuze van Belgen: renoveren in plaats van bouwen

Het aantal gebouwen dat voor 1900 gebouwd is, vertegenwoordigt nog 16% van de Belgische vastgoedmarkt. Als we de gebouwen van voor 1945 bekijken, komen we op bijna 40% van de woningen. Slechts 24% van de gebouwen zijn sinds het begin van de jaren 80 gebouwd. Als we de Belgische gebouwen per regio bekijken, moeten we echter iets genuanceerder te werk gaan..

In Wallonië zijn meer dan 30% van de gebouwen meer dan honderd jaar oud, tegenover 16% in Brussel-hoofdstad en nauwelijks 8% in Vlaanderen. Een ding is dus duidelijk: de gebouwen in Vlaanderen zijn duidelijk jonger dan die in de Franse gemeenschap en de frequentie van nieuwe gebouwen is het hoogste in het grensgebied van België en Nederland. Respectievelijk 49%, 48% en 42% van de gebouwen in Bredene, De Haan of Middelkerke zijn gebouwd na 1981.

In België kan je voor de renovatie of de reparatie van een woning genieten van een sterk verlaagd BTW-tarief van 6% (in plaats van 21% voor nieuwe gebouwen of gebouwen van minder dan 5 jaar oud). Zo realiseerde de renovatiesector in 2013 een totale omzet van 6.7 miljard euro’s gerealiseerd met een BTW-tarief van 6%.

{{NEWSLETTER_BOX}}

immovlan - België kent een groeiende renovatiesector Vergeleken met de twee afgelopen jaren kent België een groeiende renovatiesector en deze ontwikkeling lijkt zich in de komende jaren door te zetten. 41% van de huiseigenaren heeft in het afgelopen jaar geïnvesteerd in renovatiewerkzaamheden of woningreparaties.

Volgens een onderzoek van Essecia, geeft een Belg gemiddeld 12.700 euro’s per jaar uit aan renovatiewerkzaamheden aan zijn woning. Om deze werkzaamheden te verrichten leent hij nauwelijks of helemaal niet van de bank, maar maakt hij liever gebruik van zijn spaargeld.

Wat betreft de uitgevoerde werkzaamheden investeert de Belgische woningeigenaar vooral in zijn comfort en in de energie-efficiëntie van zijn woning.