Enquête: waarom renoveert de Belg?

13/11/2014

Ondanks een historisch lage rente zijn de nieuwe cijfers van de bouwsector niet bepaald gunstig.

Zoals we al eerder hebben geconstateerd in ons artikel «Steeds meer Belgen renoveren hun woning» heeft het renoveren de wind in de rug.

Maar waarom renoveert de Belg? Wat is zijn renovatiebudget? Hoe pakt hij het aan? Doet hij de werkzaamheden zelf?

 Enquête Batibouw 2015: waarom renoveert de Belg - op Immovlan.be

Om een antwoord te vinden op deze vragen heeft Batibouw 2015 een nationale enquête gehouden over het thema renovatie bij meer dan 1.400 Belgen (787 Nederlandstaligen en 598 Franstaligen) Laten we de resultaten bekijken.

De renovatie wordt over meer dan een jaar uitgespreid.

Slechts een minderheid van de verbouwers (22%) voert alle werkzaamheden tegelijkertijd uit. De overige 78% verspreidt de werkzaamheden over een langere periode, meestal meer dan een jaar.

De mensen zoeken een mogelijkheid om op een slimme manier in hun woning te investeren door de kosten te optimaliseren. De mogelijkheid om de werkzaamheden te spreiden is één van de grootste voordelen van renoveren.

Men kan bijvoorbeeld beginnen met te investeren in de isolatie voordat men de nieuwe keuken of badkamer aanpakt.
De verbouwers concentreren zich op meerdere elementen in de woning: het sanitair en/of de badkamer zijn het populairst, gevolgd door de verwarming, het buitenhoutwerk, de elektriciteit en de dakbedekking.

  {{NEWSLETTER_BOX}}

Renoveren om het comfort te verbeteren heeft voorrang op energiebesparing.

Zoals eenieder weet, worden de eisen betreffende energiebesparing en energieprestaties steeds strikter.
Investeringen in energiebesparing, met of zonder premie, blijven een uitstekende manier om op gemiddelde termijn economisch voordeel te behalen. Meer dan 70% van de gevraagden bevestigt dat ze renoveren om energie te besparen. Maar dat is niet het meest gegeven antwoord: bijna 80% renoveert simpelweg om het comfort- en welzijnsniveau te verbeteren. De Belg wil zich thuis dus ook prettig voelen.

Meer dan 30% besteedt in het bijzonder aandacht aan het financiële aspect en investeert om de waarde van het gebouw te vergroten.

In de meeste gevallen (46%) wordt meer dan €50.000 besteed aan de renovatie. Dit budget komt zowel uit eigen middelen (81%) als uit premies of subsidies (28%) en leningen (48%).

 

Belgen steken de handen uit de mouwen.

De Batibouw 2015 enquête probeerde ook uit te vinden wie deze werkzaamheden uitvoert.

Slechts 8% van de deelnemers gaf aan dat ze zelf alle werkzaamheden uitvoeren.

Meer dan 30% laat het werk doen door professionals.

De meest populaire variant is dus een mengsel van beiden: 58% steekt de handen uit de mouwen maar laat de meest ingewikkelde werkzaamheden aan een professional over.