Gevelrenovatie: 5 fouten die je niet mag maken

31/07/2017

Een gevelrenovatie staat voor de deur. Maar hoe pak je dit nu het beste aan en hoe omzeil je de valkuilen die bij het renoveren van je gevel komen kijken? Hier zijn 5 fouten om te vermijden…

 

Een gevel bepaalt niet enkel de uitstraling van je woning, het zorgt er ook voor dat vocht je woning niet kan binnendringen. Er zijn in elk geval heel wat mogelijkheden om je gevel onder handen te nemen.

1. Niet met een goede basis beginnen 

Zorg eerst en vooral voor een goede ondergrond. Zonder een stofvrije, egale muur maak je het jezelf een heel stuk moeilijker. Een vlakke grondlaag zorgt voor een goede vertrekbasis en zo gaat je gevel heel wat langer mee. Onzorgvuldig werk wreekt zich heel snel. 

2. Op kwaliteit besparen

Een gevel renoveren is geen werkje wat je elke 5 jaar wil herhalen, dus kies gelijk voor vakwerk en bespaar niet op kwaliteit. Eventueel kan je het voegwerk nog wel zelf onder handen nemen, maar het effectieve renoveren laat je misschien beter aan een specialist over. 

3. De verkeerde techniek kiezen

Niet elke gevel heeft dezelfde behandeling nodig en een specialist zal dit dan ook grondig aanpakken. Afhankelijk van het materiaal van je gevel wordt de juiste aanpak gekozen. Een hogedrukreiniger is immers uit den boze bij beton en blauwe steen. In een mum van tijd spuit je de voegen weg en dat kan je maar beter voorkomen. Een echte specialist zal ook altijd voor ademende verf kiezen, want enkel op die manier kan vocht uit de woning ontsnappen. 

4. Geen gedetailleerde offertes opvragen 

Laat je niet afschepen met een algemene offerte, maar vraag naar voldoende detail. Anders zou je wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan. Contacteer een 3-tal aannemers en leg ze de eerste gedetailleerde offerte zonder prijzen voor. Enkel op deze manier kun je correct en objectief vergelijken. 

5. Niet goed nadenken over de gebruikte baksteen 

De ene baksteen is de andere niet. Hoe moeilijker te reinigen, hoe hoger de prijs. Als je met een bestaande gevel zit kun je daar natuurlijk weinig aan veranderen, maar bij de nieuwe kun je er wel rekening mee houden. Laat je gevel in elk geval zo snel mogelijk waterdicht maken. Je verlengt de levensduur van je bakstenen en voorkomt verkleuring. Je wint dus twee keer! 

door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}