Wat te doen bij vocht in de muur?

14/06/2021

Een probleem dat best vaak voorkomt maar wat je niet graag ziet gebeuren? Vocht in de muur. Vocht in de muur is vaak nog maar het begin van schimmel en dan ben je nog verder van huis. Gelukkig kun je vocht in de muren aanpakken. Hoe? We zetten een aantal zaken voor je op een rijtje.

Optrekkend vocht

Vocht in de muren dat vanuit de grond komt en dat je boven de plinten ziet? Dan is de kans groot dat het om grondwater gaat dat omhoog komt. Vaak heeft dit te maken met een kapotte waterkering of is er geen voorzien. Op die manier kan grondwater makkelijk in je muren trekken. Gele en bruine vlekken en afbladderend behang en schilderwerk is dan vaak het gevolg. Een ander gevolg is een muffe muur.

Enkel opnieuw behangen of schilderen is nutteloos, want daarmee los je optrekkend vocht niet op. Je muur laten aanpakken met vochtwerend middel is echt wel nodig, zodat het grondwater niet meer omhoog kan komen. Er zijn tal van specialisten die vocht in de muren kunnen verslaan.

Doorslaand vocht

Hier gaat het om witte plekken op de buitenmuur. Bij oude huizen begint vocht soms door de gevel te komen omdat deze poreus geworden is. Een professionele behandeling van je muren tegen vocht is nodig. Vaak moeten de muren ook geïmpregneerd worden met een coating of moet er een nieuwe gevelbekleding geplaatst worden.

Condensatievocht

Hier gaat het niet om vocht in de muren, maar bijvoorbeeld druppels die van je ramen naar beneden lopen of een ruimte die klam blijft aanvoelen. Meestal komt dit voor in de badkamer. Vaak heb je een probleem met de isolatie en/of ventilatie in deze ruimte. Mechanische ventileren is dan ook essentieel om vocht in de badkamer te voorkomen.

Laat je vocht in de muren vrij spel, dan komen er ongetwijfeld schimmels van. Heb je last van zwarte schimmel in je badkamer, dan kan je deze met een natte doek aanpakken. Zo voorkom je dat de schimmel in je luchtwegen terechtkomt. Gezond is schimmel immers niet.